: Oszczędny, dynamiczny i jak narazie bez awaryjny!!!
Brak korozji to duży atut tego auta. Poprzednio jeździłem fordem, i mogę ocenić że Vw pod tym względem jest dopracowany.
Poprzednio jeździłem silnikem benzynowym, disel jest trochę za mało elestyczny, ale przyspieszenie super, nawet przy prędkości 140km/h przyspiesza dośc żwawo. Przyspieszenie super przy nie wielkim żużyciu paliwa, miasto czy trasa bez różnicy max to 0,5 l/100km, Przy 4 przepalonych świecach żarowych przy - 20 stopniach nie ma problemów z odpalaniem,
Super prezyzyjna, czasem są problemy z jedynką ale wystarczy nasmarować mechanizm linek przy skrzyni biegów, lub wyrególować linki.
Na tresie jedzie jak po szynach,
Mam auto typu kombi więc widoczność jest wyśmienita, duże lusterka pomagają jeździć po mieście.
Wszystko na swoim miejscu, brakuje w moim aucie schowka ale półek jest pod dostatkiem.
Za ogrzewanie duży plus, przy -20 stopniach po przejechaniu 5 km wyraźnie czuć ciepłe powietrze, latem odczuwa się brak klimatyzacji.
Passat ma tyle miejsca że zastanawiam się dlaczego ma tylko dwa rzędy siedzeń! Mam wrazenie że pasażerowie z tyłu mają więcej miejsca niż ci z przodu.
Jak na disla, jest cicho, tylko powyżej 120km/h słychać gwizdanie wiatru, a silnik tylko sobie pomrukuje.
Najwięcej pali w korkach. Największe spalanie przy ostrej jeździe to 5,5l/100km. Przy spokojnej trasie 4,8, więc rozbieżności są niewielke. Duże znaczenie ma jakość paliwa, Ważna zasada nie tankuje się taniego paliwa a dobre. Przy dobrym paliwie robi się 1450km na jednym zbiorniku. Jak dla mnie stalanie tego auta to rewleacja. Jak narazie najdroższy był rozrząd i opony. Reszta w granicach rozsądku.
Passat do tanich nie należy, ale zdecydowanie warto za niego zapłacić. Oczywiście jeśli kupimy zadbany egzemplarz, ja taki kupiłem i jestem bardzo zadowolony. Naprawdę warto kupić WV
Żarówki, niewiem dlaczego ale przepalają sie od czasu do czasu
Jedyna poważna usterka to pęknięta guma od intercoolera. Nowa w serwisie to wydatek ok 250zł. Podobno pękają czsami. Ja zastosowałem zamiennik z innego auta, i nic się nie dzieje.
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 90KM 66kW