Ocena kierowcy - Volkswagen Passat B4 Kombi

Silnik 1.9 TDI 90KM 66kW
Rok produkcji 1995
Okres użytkowania: 5 lat
Volkswagen Passat B4 Kombi 1.9 TDI 90KM 66kW 1993-1997 - Oceń swoje auto
bdb , typowe auto rodzinne. Ja zbudowałem firmę z moim passatem , potem dom i przewoziłem chyba wszystko ...:-)...
To chyba jedne z najlepszych silników VW . Trochę głośny , ale rekompensuje się niezawodnością i niskim spalaniem . Naprawdę dużo jeździłem ( bo własnie sprzedałem i kupiłem B5 "99 116kM) i nigdy mnie nie zawiódł a handluję dość ciężkim towarem i do tego nie raz jazda z przyczepą załadowaną na mega i nic się nie działo. Auto jak sprzedawałem miało 400 tys , a mam znajomego który jeździ do Niemiec co tydzień "uśmiechem" już zrobił 700tyś. Jedyne co wymieniałem to przepływomierz , łożysko w pompie wspomagania, które pasuje od alternatora "malucha" - a mówili , że pomopa nie rozbieralna .. :-)
jedynka z lekkim zgrzytem co jakiś czas , wymieniałem tarczę sprzęgła przy 380tyś , była jeszcze oryginalna - sprężyna pękła , tak dalej by służyła, docisk został org
najtańszy układ jaki istnieje , proste zawieszenia , łożysko tył to wydatek 25 zł , tarcze hamulcowe przód to 80zł szt. . części wszędzie dostępne . Kultura pracy zawieszenia, jak u VW twardo , średnio komfortowo , ale bezawaryjnie. Plastiki zaczynają trzeszczeć .
ok , nic dodac nic ująć
wszystko na swoim miejscu , pod ręką, choć nie kupię już auta bez el.szyb , co w VW często się zdarza
często trzeba wymieniać filtr pyłkowy , ja to robiłem co pół roku , pasażerom w nogi zawsze chłodno było
Mało aut ma tyle miejsca dla pasażerów ,a po złożeniu siedzeń można spać 1,8m podłogi.
trochę głośno jest, ale radio się podkręci i jest ok
niektórzy mi nie wierzyli ile pali... , teraz mam b5 116KM i pali 0,8 l więcej, co mnie drażni
w tej chwili mozna takie auto ´95 kupic za 12 tyś w tdi . Nie łódźcie się, że przywiezione z Niemiec mają po 160 tyś , byłem po mojego kolejnego passata ´99 to po tyle i więcej mają roczniki ´00 w górę. Te , które ja widywałem na placach ´93-95miały po 300tyś.min. i 500tyś nawet , a wjeżdżając do Polski mają 150tyś. No chyba że ktoś ma od Niemca z domu z ksiązką serw. Dla polskiej rodziny na dłuższe wyjazdy parę razy w roku i resztę w koło domu najlepsze auto. Ja zmieniłem bo robię 60 tyś. rocznie
szczotki alternatora , pompa wspomagania - łożysko
jak wyżej pisałem tarcza sprzęgła ,

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 90KM 66kW [l/100km]

5,7