Ocena kierowcy - Volkswagen Passat B4 Kombi

Silnik 1.9 TDI 90KM 66kW
Rok produkcji 1995
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Volkswagen Passat B4 Kombi 1.9 TDI 90KM 66kW 1993-1997 - Oceń swoje auto
Silnik : Sam jestem ciekawy ile jeszcze może przejechać.
Inne : Myślę, że gdyby ludzie w 1995 r wiedzieli w jakim kierunku pójdzie awaryjność i koszty utrzymania aut to kupowaliby po dwa VW b4
Karoseria : Denerwuje mnie to, że przy -5 zaczyna zamarzać zamek od drzwi.
Warczący muł bagienny. Jedyny naprawdę niezawodny samochód jaki miałem. Oszczędny i praktyczny. Postanowiłem go zajeździć do końca - broni się skutecznie już z 6 lat.
W momencie zakupu w 2007 pewnie z 400kkm. Nie wiem. Przejechałem nim ok 250kkm w 11 lat. Zaczyna się pocić ale nie bierze oleju i turbo nadal nie wymieniane. Coś za coś. słaby i hałasuje ale jest baaardzo żywotny.
Zaczyna haczyć 1 bieg.
W zakrętach pochyla się jak dar młodzieży w sztormie ale jedzie w miarę pewnie.
Ruda szmata atakuje. Zimą potrafią zamarznąć zamki.
Naprawdę bardzo dobra
Działa, logicznie poukładane. Polotu tyle co w butli z acetylenem
Zimą długo się nagrzewa. Co dwa lata trzeba nabijać klimę
Poza skodą superb, jest bezkonkurencyjny. Nigdzie z tyłu tyle miejsca nie ma
Nie zauważyłem żadnego wyciszenia. Powyżej 140 km/h trzeba jeździć w słuchawkach BHP.
Mnie pali ok. 9 l/100km w mieście (długo stoi w korkach) dla przykładu w tych samych warunkach chrysler 300M 3.5 pali 17l/100km audi s6 4.2 23l/100kkm mazda 121 1.3 10l/100km. Poza tym sprawy olejów, filtrów końcówek gumowych itd. Ceny części niskie więc można sobie pozwolić na zakup oryginałów od producenta.
Teraz raczej już nie do sprawdzenia. Pozostałe na rynku auta są bardzo zużyte. Ci, którzy mają takie auta nie chcą ich sprzedać za 4-6 tys bo nic sensownego za to się nie kupi więc na ogół zostaje jako pojazd awaryjny.
Kilka zauważyłem. Zamki zimą, po przejechaniu 160 kkm mechanik powiedział, że pompa wody się kończy. Elektryka potrafi czasem szwankować ale nie do tego stopnia aby auto nie odpaliło czy nie dojechało.
O ile wymienia się części eksploatacyjne (ja to robiłem co 7-9 kkm lub 2x do roku ) to raczej nie powinien nawalić.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 90KM 66kW [l/100km]

6,2