Ocena kierowcy - Volkswagen Passat B4 Kombi

MrQspy, 10 lat temu
Silnik 1.9 TDI 90KM 66kW
Rok produkcji 1996
Volkswagen Passat B4 Kombi 1.9 TDI 90KM 66kW 1993-1997 - Oceń swoje auto
Silnik : Niby 90 koni, ale jest moc. :) do tego małe spalanie, czego chcieć więcej? :)
Karoseria : Rdza
Układ elektryczny : Szyby
Idealny na pierwsze auto. Jeśli ktoś dba będzie służył latami.
1.9 TDI 90KM, małe spalanie, jak trzeba to wciśnie w fotel. Na małych obrotach trochę mało mocy, ale nadrabia na wyższych.
Możliwe, że to wina mojej skrzyni, bo od początku użytkowania są małe problemy z wrzucaniem jedynki. Po wyrobieniu nawyku (jak wrzucać) już się z tym nie męczę.
Po prostu świetny, chodzi cichutko, lekko i bardzo precyzyjnie. Inne auta mogą się uczyć od Passata.
Dla niskich osób może być problemem, na szczęście, przy 180cm nie mam żadnych problemów z jazdą. Czy to w przód czy w tył. czasem tylko w nocy przy skręcie w prawo, gdy "leżę" na fotelu nie widzę pobocza blisko auta, ale to raczej wina mojej pozycji za kierownicą.
Tu wystarczy sama ocena.
Ogrzewanie bez zastrzeżeń, grzeje aż miło. Do tego podgrzewane siedzenia robią robotę. Jedyny minus to słabe uszczelnienie. Spotykałem się z tym również w innym passacie, więc to raczej nie kwestia tylko mojego egzemplarza. No chyba, że obydwa to przypadki :)
Rzadko jeżdżę z tyłu, ale moi znajomi nie narzekają, a i ja sam kiedy miałem okazję jechać z tyłu też nie narzekałem, można spokojnie wygodnie usiąść. Miejsca jest baaardzo dużo. Z przodu również, pasażer nie ma problemu z wyprostowaniem nóg (chyba, że ma 2 metry :D), kierowca również nie ma prawa narzekać, więcej miejsca to chyba tylko w tirach :)
Jedyny poważny minus tego auta, przy jeździe powyżej 130km/h szumi dosyć głośno. poniżej tej prędkości jeszcze ujdzie, ale VW mógł się bardziej postarać, szczególnie, że inne auta z tego okresu mają dużo lepsze wyciszenie.
4/4,5 litra przy spokojnej jeździe (90km/h) na trasie to dla mnie ideał. W mieście trochę więcej, ale i tak dużo lepiej od innych diesli. Przy cięższej jeździe, około 140-150km/h pali około 5.5l, więc wyniki są świetne.
Mimo kilku wad, jak wyciszenie, zawieszenie (mogłoby być trochę bardziej miękkie) no i rdza niestety, daję 5 gwiazdek. Mimo wieku, dla mnie auto dużo lepsze niż, nowe auta wypchane elektroniką i plastikiem.
Zdarzają się, jak w każdym samochodzie który jeździ po naszych drogach. Z większością można sobie poradzić we własnym garażu za na prawdę małe pieniądze. Zawieszenie pancerne, ale raz na jakiś czas coś się zużywa, szczególnie przy dużej ilości tłuczonych km. Ale części są tanie i jeśli ktoś się zna może sam wymienić. Jeżeli nie, u mechanika nie będzie to kosztować dużo. Ważne, by nie jeździć do "Mietka" który za flaszkę wszystko zrobi, a taki samochód widzi pierwszy raz na oczy.
W przeciągu 4 lat, wymieniona tylko pompa wtryskowa i pompa wspomagania.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 90KM 66kW [l/100km]

4,8