Po przesiadce ( przymusowa ) z Alfy 145 JTD do Passata myślałem że ogłuchne. Silnik to pierwsza generacja TDI ze sporym przebiegiem - hałasuje i warczy , do ciszy JTD daleko mu.Ogólnie kultura pracy słaba , elastyczność może być chociaż 90 koni w Passacie kombi szału nie robi.
W miarę płynnie wybiera .
Mimo że Passat ma pakiet GT to wcale tego nie czuć - zawieszenie zrobione , amory wymienione na gazowe. I tak zachowuje sie jak tapczan na zakrętach.
Jak to w starych autach OK. Brak grubych słupków i tym podobnych żeczy sprawia że widok w koło jest dobry.
Typowa volkswagenowska
Ogrzewanie jest super . Mam pakiet zimowy z dogrzewaniem płynu świcami żarowymi i jest bardzo fajnie. szybko leci ciepłe pow . zimą. Jeśli chodzi o wentylację latem to jest poniżej krytyki . W wersji bez klimy to porażka. Coś tam dmucha, ale dosyć szybko zaczyna łąpać gorące powietrze z komory silnika .
Domowy salon w wydaniu na kołach :-)
Gdyby nie warczący TDI podejrzewam że byłby cichy.
Spalanie to jest to co mnie zaskoczyło najbardziej. Alfa paliła mało ale Passat to prawie wcale. Na trasie parę razy udało sie uzyskac wynik 3,8 litra . Straszna meczarnia max 80 -90 km/h ( bardziej do 80km/h)ale da się .Przy normalnej trasie do 110 km/h utrzymuje sie 4,3-4,5 l/100km. W mieście jest gorzej, spora masa i mała moc robi swoje. Spalanie oscyluje w granicach 5,7-7,4 L/100 km. Dla info. Felgi 7,5x15 cali + opony 185/60/15 takie juz były jak kupiłem.
Coś tam nie łaczy czasami , jakiś przekaźnik , bezpiecznik .....
Pompa wspomagania się rozpadłą , amortyzatory przód, zawieszenie przód ale to eksploatacujne żeczy
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 90KM 66kW