Ocena kierowcy - Volkswagen Passat B3 Kombi

Silnik 2.8 VR6 174KM 128kW
Rok produkcji 1992
Okres użytkowania: 5 lat
Volkswagen Passat B3 Kombi 2.8 VR6 174KM 128kW 1991-1993 - Oceń swoje auto
Silnik : Cichutki, silny ale dopiero przy pewnej liczbie obrotów budzi się diabelskie nasienie pod maską, i ten dzwięk mmmmmmm. Części bardzo tanie i nadal dostępne nowe.
Układ hamulcowy : Padaja sensory ABS,tylne zaciski zapiekają się.
Karoseria : Typowe dla aut serii VW z lat 90- czyli usterki szyberdachu
Układ elektryczny : Zły dostęp do świec (głębokie gniazda)
Cichutki mimo wieku.Bardzo długa skrzynia pozwala korzystać z wysokich biegów nawet przy małych prędkościach.
W moim 19 latku są już pewne braki,ale nie narzekam.Mnie też już bolą stawy :)
Trzyma się świetnie zwłaszcza kiedy jest obniżony jak mój.wspomaganie dobrze sobie radzi.
Ze wszystkich stron doskonała w przeciwieństwie do niektórych nowoczesnych aut,z lusterkami zewnętrznymi włącznie.
Nie jest to może Ferrari,ale ze swoim silnikiem pokonuje wiatr nawet mając dosyć kwadratowy pysk.
Ten model bardzo szybko się przegrzewa.Trzeba zwracać uwagę na kostkę przy wentylatorze ,bo wewnątrz złączki lubią pęknąć.Polecałbym także zaglądanie do termostatu żeby uniknąć rozszczelnienia np. nagrzewnicy (jak to było u mnie). Kupa roboty po fakcie.
Bardzo wygodny. Z tyłu siedzenia lekko wyżej niż z przodu. Tak wygodnych foteli (na mój kręgosłup) nie spotkałem w żadnym innym aucie. Trzymanie boczne doskonałe,a pod kręgosłupem świetnie.Po 2500km nie czułem żadnego zmęczenia od foteli.
Auto z tym silnikiem jest bardzo ciche.W końcu to VR6. Nie wiem jak reszta w dieslu, lub w 4-cylindrówkach.Mam sportowe amory,i miałem opony na profilu 50.Strasznie twardy,i głośny ale za to kapitalnie 3ma się drogi mimo,że to kombi.
No i tu niestety trochę gorzej. Mój 19 latek zużywa w trasie przy 3 osobach z bagażami,i jezdzie do 135 km/h od 8,8 do 9,5 l/100km. W sumie jak na jednostkę 2.8 to chyba nie najgorzej.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.8 VR6 174KM 128kW [l/100km]

9,3