Ocena kierowcy - Volkswagen LT II

aAccarl7, 15 lat temu
Silnik 2.5 SDI 75KM 55kW
Rok produkcji 2000
Volkswagen LT II 2.5 SDI 75KM 55kW 1996-2006 - Oceń swoje auto
Silnik bardzo dzielny, choć brakuje mu mocy. Dość \"mułowaty\". Powyżej 110km/h w kabinie jest dość głośno. V max z jaką pojechałto 140km/h - było z górki. Optymalna prędkość na autostradzie to 90-105 km/h. Szybko wytraca prędkość przy zdjęciu nogi z gazu, są momenty (jazda pod górke - autostrada) gdzie nie pojedzie szybciej jak 70km/h (jechałem z ładunkiem ok 900kg) Plusem jest prosta konstrukcja i jak dla mnie brak ewentualnych problemów z turbiną. Jeżeli jej nie ma to wiadomo, że się nie popsuje :)
Przełożenia długie, ale skrzynia dość precyzyjna. Jak dla mnie minus to sposób w jaki załącza się wsteczny bieg - wciskamy tak jak dwójkę tylko, że mocniej. Na początku miałem obawy, że zamast 2 włączę wsteczny ;) Można się do tego przyzwyczaić.
Widoczność do przodu i w lusterkach idealna. Do tyłu jeśli nie ma ładunku też dobra (są dwie szyby)
Wszystko na miejscu, intuicyjna obsługa.
Kabina bardzo szybko się nagrzewa, nawiewy bardzo efektywne.
Kierowca plus dwóch pasażerów - jest dobrze, kierowca plus jeden pasażer - jest idealnie.
Głośny klekot silnika, poza tym okey, żadnych stuków, szumów itp.
jazda w trasie 1400km autostrady, mocno wciśnięty pedał gazu, średnie obroty ok 3500. Spalanie 10,5 l/100km. W mieście jeszcze nie liczyłem, ale raczej nie wiecej niż 14l/100km
Póki co, nic się nie dzieje. Auto mam od niedawna.
j.w.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.5 SDI 75KM 55kW [l/100km]