: Bardzo przestronne wnętrze i spory bagażnik.
Nastawiałem się na kupno kombi (Golf Variant, Octavia Combi), ale znalazłem ciekawy używany egzemplarz poleasingowy w dobrej cenie, małym przebiegiem (48 tys. po 3 latach) i fajnym wyposażeniem, i że auto okazało się spore, dałem mu szansę i nie żałuję.
Podwójnie doładowana benzyna jest żwawa i od samego dołu (1500 obrotów) jest zapas mocy. Przy okazji sprężarka mechaniczna fajnie "jęczy", gdy się załącza i rozkręca w dolnej partii obrotów.
6-biegowa manualna - działa poprawnie - biegi wchodzą dobrze, skok lewarka okej.
Mój egzemplarz ma pakiet sportowy (obniżone o 1 cm zawieszenie i felgi 17'' z oponami o profilu 45), więc jest dość sztywno i na miejskich dziurach trochę trzęsie, ale w trasie, na łukach samochód pewnie się prowadzi, więc generalnie na plus.
Bez zarzutu - we wszystkie strony dobry widok; manewrowanie ułatwiają czujniki z przodu i z tyłu, więc kufer nie stanowi problemu przy parkowaniu.
Typowy VW - wszystko tam gdzie być powinno, intuicyjne sterowanie, dużo schowków. Jedyny zarzut to brak regulacji wysokości podłokietnika. Fotele wygodne (dość twarde, ale dla mnie to okej). Bagażnik przeogromny.
Climatronic dwustrefowy chłodzi szybko, ale ogrzewanie w mroźne dni nieco wolniej idzie, bo silnik w cyklu miejskim długo się nagrzewa. Nawiewy są również z tyłu.
Mam 193 cm i na miejscu kierowcy bardzo wygodnie się mogę umościć (na samej podłodze, bo fotel można nisko opuścić) a do tego z tyłu mogę usiąść "za sobą" i mam kilka cm na kolana od fotela i 2 palce od sufitu - więc kabina jest obszerna. W 4 dorosłe osoby pokonanie kilkuset kilometrowej trasy nie stanowi żadnego problemu.
To największa wada, aczkolwiek zarzut jest raczej nie do wyciszenia, a opon (letnich - Bridgestone) - są CHOLERNIE głośnie do 50 km/h, co w mieście jest irytujące... Hałas powoduje, że czasami silnika w ogóle nie słychać. Zimowe opony (Firestone) zmieniają samochód w cichutki, więc to nie wina samochodu, a fabrycznych opon.
Średnie spalanie to u mnie 7,7 - trasa i miasto 50/50 - więc dla 160 km benzyny to dobry wynik. Wymiana wszystkich tarcz i klocków kosztowała w ASO ok. 3.000 zł.
Za auto z przebiegiem 46 tys km i bogatym wyposażeniem (skóra, pakiet sportowy, "dotykowe" radio, pełna elektryka, czujniki itd.) w 2015 r. dałem 55 tys., więc w mojej ocenie nieźle - Niedawno je ubezpieczałem (08.2017) i PZU wyceniło je na 41 tys. zł (w międzyczasie była stłuczka, więc to miało wpływ na wycenę) - ogólnie w mojej ocenie stosunek jest dobry.
Jedyna usterka jaka była odkryta to korozja obudowy oświetlenia tablicy rejestracyjnej (50 zł sztuka) - reszta okej.
Na razie brak...
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 TSI 160KM 118kW