Ocena kierowcy - Volkswagen Jetta V

123abc, 8 lat temu
Silnik 1.9 TDI 105KM 77kW
Rok produkcji 2006
Volkswagen Jetta V 1.9 TDI 105KM 77kW 2005-2010 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Wygoda. To auto "połyka" kilometry.
Silnik : W życiu nie kupiłbym sobie VW. Po prostu mi się nie podobają. Ale teraz, po 2 latach rozumiem właścicieli (starszych) VW: to ayto ma na budziku 250 tys. km i dalej jeździ bez większych usterek. A przypuszczam, że ni jest to jego pierwsze 250 tys km...
Silnik : Trzęsie się jak w traktorze (zimny). Ale spalanie - jak w Corsie :)
(W NAWIASIE UZUPEŁENIENIE OPINII PO KOLEJNYCH 60 000 KM. Myślę że ważne dla myślących nad zakupem Golfa czy właśnie Jetty) Nie jestem obiektywny, ale po przejściu z Corsy - jestem zachwycony! zawsze lubiłem jeździć autem, ale teraz... szukam pretekstów, żeby wyruszyć w dalszą trasę ;)
Spalanie - świetne (a nie jeżdżę wolno). Ale kultura... Jak jest zimny -przypomina mi się młodość i wakacje "na gospodarstwie" - konkretnie Ursus. hehe (To nie była wina kultury pracy - choć ta rzeczywiście pozostawia wiele do życzenia. To POPYCHACZE - wadliwe w tej wersji silnika. Jeden aż wytarł wałek - też do wymiany)
Bdb przełożenia. Tylko 5, ale przy 120 km/h mam niecałe 2500 obr/min. Corsa zbliżała sie do 3000. (Zrobiłem zmianę oprogramowani silnika. ze 105 KM na 135 KM. Gdyby ktoś pytał czy warto w 11-letnim samochodzie - warto. Jest różnica! Moc, elastyczność; jest ciszej, a spalanie nie wzrosło. 5,24 - to średnia z ponad 60 000 km)
To nie jest auto do wygłupiania się. Nie lubi nagłych manewrów. Ale też nie jest nieprzewidywalne. Po prostu czujesz, że więcej nim nie zrobisz (Na zakrętach tył może uciec - jak w wielu przednionapędówkach. Wtedy ESC robi swoje. Oczywiście nie mówię o spokojnej jeździe)
Kupując 10-letnie auto nie spodziewałem się takiej wygody! Jest dla mnie trochę za duże, fakt. Ale najbardziej przeszkadza to przy wyprzedzaniu rowerzystów. Przy normalnej jeździe się tego w ogóle nie czuje. Nawet jazda do tyłu, której sie obawiałem, nie sprawia zbyt dużo problemu. Przez szybe widać zdecydowanie więcej niż w innych autach tego typu.
Nudno. Ale są miłe dodatki. Mi najbardziej podoba się otwieranie okien z kluczyka :)
ok
Głośno. Szczególnie w trasie. Ale zamontowałem dobry sprzęt i... po prostu słucham muzyki trochę głośniej :)
Auto jest tańsze niż Golf, a najczęściej mniej "zajechane" (do czego innego kupuje się sedany). Warto to rozważyć!
Musiałem zrobić klimę (400 PLN wraz z nabiciem), i drzwi kierowcy, bo opadły (350 zł wraz z... wymianą oleju :P ). Koło zimowe wożę jako zapas. Zestaw naprawczy mnie nie przekonuje.
10 000 km. i na razie - nic :) (60 000 i tylko 4 wymiany oleju)

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 105KM 77kW [l/100km]

5,2