Ocena kierowcy - Volkswagen Jetta III

jetta-3@wp.pl, 14 lat temu
Silnik 2.0 i 115KM 85kW
Rok produkcji 1995
Volkswagen Jetta III 2.0 i 115KM 85kW 1991-1998 - Oceń swoje auto
Silnik : zależy jak kto lubi jeżdzić , nie jest to jakaś mocna i super zrywna jednostka .Dla normalnego użytkownika do pracy czy na urlop jest wystarczający.
Gdyby karoseria była ocynk blacha ,albo jakieś włókno :-))) byłoby doskonale , lecz nie ma tak dobrze i parę parch znajdzie się po każdej zimie do usunięcia.
cichutko pracuje ,ładnie się zbiera no i mało awaryjny,nie uwierzycie ale wogóle nie bierze oleju po prostu poprzedni właściciel naprawdę o auto starał się dbać i ja też tak czynię bo dla mnie warto, było kilka wycieków ,ale to normalne wyprodukowano go w 95 roku. Normy ekologiczne jak w nowym lub paro-letnim aucie -amerykańce muszą mieć wyśrubowane normy emisji spalin na to wygląda.
napisałem ,że dobrze gdyż jest to moje pierwsze auto psiadające automatyczna skrzynię biegów i za bardzo nie mam porównania i możliwości ,żeby ktoś kompetentny mógł ocenić w jakim jest stanie w/w skrzynia . Dla mnie biegi zmienia płynnie moze czasem czuć takie małe delikatne poszarpywanie przy zmianie - znajomi mówią ,że to normalne i tyle .W skrócie o skrzyni - dla mnie bomba! i napewno następne auto będzie miało taką skrzynie, a wymiana oleju ,filtra itd -TO PODSTAWA!!!
Naprawy, przeglady i czesci sa w przyzwoitej cenie jeżeli chodzi o volkswagena, uważam ze gdyby w Polsce było trochę więcej normalnych dróg koszty naprawy itd byłyby mniejsze ,a części żywotniejsze. Ogółem auto prowadzi się dobrze PRAWIE jak potężną limuzynę jest wyczuwalny w tej klasie komfort.
dla mnie wręcz doskonała gdzie się oglądnąć - wszystko widać , nie ma kłopotów z cofaniem lub wjechaniem gdzieś gdzie jest bardzo wąsko.
nie jest zła, do wszystkiego jest dobry dostęp wszystkie kontrolki i zegary są widoczne , a i miejsca nie zabraknie ,nawet ktoś dobrze pomyślał nad zaprojektowaniem tego auta .Choć jest 5-cio osobowe to najlepiej we cztery osoby się wybrać w dłuzszą trasę lub piąty pasażer będzie dzieckiem.gdybym był pasażerem z tyłu to dla mnie to auto mogłoby być szersze ,albo ja szczuplejszy:-)
w lecie lodóweczka , w zimie prawie sauna .Klimatyzacja choć to tylko można ją właczyć i wyłączyc wystarcza nie ma potrzeby dla mnie takiej jak w nowszych autach typu dwustrefowa czy tam jakieś ustawianie temperatury jadąc włączam i chłodzi auto za jakiś czas wyłacze jakby miało się za chłodno zrobić i tak na okrągło zależy co kto lubi.
wcześniej już się rozpędziłem i opisałem w ergonomii.
PRAWIE doskonałe , do 120km/h super \"normalnie pszczółka\" ,powyżej zaczyna się robic troszkę głośniej (zaczyna silnik być słychać )
w cyklu miejskim - mieszanym od 12,5ldo 14,5l/100km, w trasie jadąc do 110 km/h od 10 do 10,5l/100km (jadąc ciągle utrzymując jedną prędkość np. autostrada -używając tempomatu) powyżej 110km/h do około 13,5l/100km/h
Dla niektórych być może przepłaciłem ,lecz dałem za niego 6,500 tys. i z czystym sumieniem mogę napisać ,że dla mnie jak na ten rocznik wart był tej ceny .
drobiazgi to spalony bezpiecznik może żarówka lub jakiś styk nie łączył -proste do usunięcia
jeszcze nie miałem zadnej poważnej usterki.Doglądam systematycznie auta z tą myślą ,że nie spotka mnie nic przykrego (LEPIEJ ZAPOBIEGAĆ NIŻ LECZYC)

LPG - zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 115KM 85kW [l/100km]

12,3