Ocena kierowcy - Volkswagen Jetta II

Paweł_K, 12 lat temu
Silnik 1.6 75KM 55kW
Rok produkcji 1987
Volkswagen Jetta II 1.6 75KM 55kW 1984-1992 - Oceń swoje auto
Silnik : Gaźnik - Tak jak pisałem loteria. U niektórych śmiga non stop niktórym dogryza.
Prosty, solidny, prawdziwy niemiecki samochód lat 80/90
Jeżeli chodzi o silnik to jednostka praktycznie nie do zajechania. Oznaczenie silnika RF - 72 KM + 906 kg masy auta starcza w zupełności do poruszania się po naszych drogach. Auto ma 25 lat a oleju od wymiany do wymiany nie ubywa NIC !. Jedynie po tylu latach na zimnym silniku lekko słychać hydrauliczne popychacze zaworów, lecz gdy się rozgrzeje chodzi jak pszczółeczka. Konstrukcja prosta - praktycznie wszystko wymieniasz u siebie w domu. Części tanie i dostępne wszędzie. Dał bym doskonale lecz jedynym minusem jest tu gaźnik Pierburg 2E. Loteria, nie wiadomo kiedy się zacznie psocić. U mnie akurat uprzykrzał życie i nastąpiła wymiana na Pierburga 2E3 i szczerze polecam - gaźnik jeździ 1,5 roku i nie dzieje się absolutnie nic.
Skrzynia manualna 4 biegowa. Na miasto idealna, w trasie jak chcemy oszczędzić nie przekraczamy 100 km/h. Po wymianie oleju chodzi jak nowa.
Aktualnie zamontowane jest sportowe zawieszenie gwintowane więc jest strasznie twardo, nisko a co za tym idzie trzymanie samochodu na zakrętach oraz przy szybszych manewrach jest bardzo dobre. Niestety trzeba uważać na dziury na naszych drogach.
Szklarnia. Jak wyczuje się parkowanie do tyłu widoczność bezbłędna.
Czego tu oczekiwać po samochodzie który jest tak prosty że aż boli? Mi to nie przeszkadza i dla moich wymogów jest ok.
Klimy brak. No i nawet nie potrzebna. W zimę nagrzewa się bardzo szybko, latem otwarte okna + nawiew wystarcza.
Z przodu każdemu będzie wygodnie. z tyłu dwie osoby również bez zastrzeżeń. W 5 osób nie jechałem.
Raczej słabo. Silnik i dźwięki z komory silnika - jest ok, pozostałość raczej słabo.
Miasto 9 litrów trzeba liczyć przy normalnej jeździe. Na trasie 6,5-7 litrów. Przeglądy zależy gdzie się pojedzie, ceny części małe.
Samochody nie są drogie. Znaleźć w dobrym stanie i dbać a odwdzięczy się bezawaryjnością.
Niekiedy jakaś żarówka się przepali. Nic po za tym.
Poważnych usterek brak. Nie zdarzyło się nic co by uprzykrzyło jazdę lub co gorsza unieruchomiło samochód.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 75KM 55kW [l/100km]

8,3