Tego się spodziewałem, auto dobrze wykonane, wyciszone, ma moc i jest przy tym oszczędne. Nigdy nie byłem fanem aut bezfinezyjnych (niemieckich) ale po przetestowaniu 6 kompaktów kombi stwierdziłem, że najlepiej się w nim czuję. (wnętrze przypomina Volvo z lat 90 ...). Przekonała mnie zarówno kompozycja i wykonanie wnętrza jak i najlepsze wyciszenie (zwłaszcza w porównaniu ze Skodą). No i zostaje bagażnik. Po obniżeniu podłogi mamy 605 litrów - dwa psy mogą jeździć. Przy podłodze w standardowym ustawieniu mamy płaską powierzchnię - dla mnie bardzo istotne bo można rozłożyć dwie maty i spać ...
1.4 TSI 150KM kurczy przestrzeń.
Wbijanie 1 nie jest perfekcyjne
Przekazanie mocy, prowadzenie, reakcje na nierówności drogi zwłaszcza w zakrętach - wzorowe.
W porównaniu do poprzednika - Peugeota 308 SW - co najwyżej przeciętna.
Obsługa w czasie jazdy funkcji na wyświetlaczu dotykowym jest dość trudna - bardzo małe w porównaniu z konkurencją ikonki i linki. Sterowanie z kierownicy nie obejmuje między innymi zmian stacji radiowych (zaprogramowanych), zmian katalogów na USB/SD (płyt). Po za tym wszystko wzorowo.
Działa super.
Tu jest dziwnie. Na pierwszy rzut oka ciasno, ale jak się już siedzi to wszystkie wymiary bardzo rosną.
Jedna z największych zalet. To właśnie różnica w wyciszeniu (i jakości materiałów) między Octavią a Golfem wygnała mnie z salonu Skody.
Tylko nowa 308 jest odrobinkę lepiej wyciszona.
Tego jeszcze nie wiem. Wiem, że średnie spalanie z 4 500 km wynosi 5,6 l/100km. Przy zabawie w ecodriving (czyli po uruchomieniu wyobraźni) nie maiłem problemów ze spalaniem 4,7 - 4,9. Od ostatniego tankowania 680km temu komputer pokazuje 5,4. (dziennie 20 km miasta i 80km poza)
Subiektywna sprawa - odnosząc do Octavi, Focusa czy Aurisa - jeśli zwraca się uwagę na szczegóły - doskonała. Inna sprawa, że Octavia z takim samym wyposażeniem nie jest tańsza!
mam nadzieje, że nic tu nie wpiszę
mam nadzieje, że nic tu nie wpiszę