: Bardzo elastyczny i przy rozsądnej eksploatacji niezmiernie ekonomiczny.
Układ hamulcowy
: Tarcze hamulcowe lub klocki. tył wyciera się niesymetrycznie.
Auto idealne za wyjątkiem zajmowania (wejścia) pozycji za kierownicą
Silnik zadowoli byłych użytkownik Diesli. Zachowuje się jak diesel, a jest benzyniakiem. Bardzo elastyczny, choć czuć minimalną dziurę turbinową na niskich obrotach. Diesle (niektóre) też tak mają.
Bardzo precyzyjna, krótkie przełożenia, a niepełna ocena, to wsteczny, czasem zgrzyta przy włączaniu na stojącym samochodzie. Dlaczego ????
Super, nie wymaga specjalnego opisu, jest precyzyjny i odpowiednio czuły na sygnały "operatora".
Sama linia, to kwestia gustu. Ja jestem bardzo zadowolony. Jednak takie dodatki, jak chlapacze, listwy boczne czy ochrona nadkoli, to w wersjach "bogatszych" powinna być w wyposażeniu. Ich cena w oryginale to nieco przesada.
Dobra, a doświetlanie zakrętów, to znakomite rozwiązanie. Nie mylić z halogenami.
Lusterka dobrze dopasowane i jak hatchback-u, tylna szyb nieco mała widoczność.
Fotele super, ale już możliwość dopasowania pozycji za kierownicą, to coś nie zagrało. Albo nogi odpowiednio, albo ręce. Trzeba iść na kompromis. Oczywiście wszystko zależy od wymiarów kierowcy, ale moje widocznie są mało standardowe :-)
Bardzo dobra wenty . Szybko kabina uzyskuje zadaną temperaturę. Zima nie straszna.
Dla pasażerów na tylnej kanapie - odpowiednio. Duży minus za miejsce na nogi z przodu. Źle wyprofilowany kanał przedni i kolana kierowcy mogą mieć dyskonfort.
Tu jest super. Moja subiektywna opinia jest na poziomie oceny najwyższej.
Serwis autoryzowany, to pomyłka, ale na gwarancji wymagany. Koszty raczej z księżyca, a obsługa bardzo miła ale niekompetentna. Po gwarancji są znacznie lepsze serwisy.
Jakość jest naprawdę dobra. Duży minus za tapicerkę. Fotel kierowcy jest narażony i podatny na wycieranie. Chodzi o fotele kubełkowe.
Na dziś brak usterek, ale tarcze hamulcowe wycierają się niesymetrycznie i serwis autoryzowany widzi problem ze zbyt łagodnym hamowaniu - żenada.
Na dziś - brak poważnych usterek
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 TSI BlueMotion Technology 150KM 110kW