Ocena kierowcy - Volkswagen Golf VII Hatchback 5d

Rosynant, 10 lat temu
Silnik 1.4 TSI 140KM 103kW
Rok produkcji 2013
Volkswagen Golf VII Hatchback 5d 1.4 TSI 140KM 103kW 2012-2015 - Oceń swoje auto
Karoseria : osłona klamki po prostu wypadła...
Przy zakupie brałem pod uwagę inne marki, do VW nigdy mnie nie ciągnęło, wręcz przeciwnie, ale finalnie zdecydowałem się na Golfa i póki co nie żałuję. Dobrze wyposażony (Highline z kilkoma drobiazgami), bardzo dobry silnik, ale pojawiają się drobne usterki.
Chętnie wkręca się na obroty, przy spokojnej jeździe bez wysiłku można zejść poniżej 6l/100km. Nieco mniej mógłby palić przy wyższych prędkościach. Bardzo dobra elastyczność, zwłaszcza przy większych prędkościach np. przyspieszenie 140-180 km/h (6ty bieg).
Dobrze "wpadają" biegi, czasem jednak jest problem z 1 i wstecznym, potrafi się jakby "zawiesić" na 1-2 sek. przy manewrowaniu.
Tu pełne zaskoczenie. Samochód jest na opcjonalnych 17" felgach i spodziewałem się twardego zawieszenia. Tymczasem jest odpowiednio twarde, ale bardzo komfortowe wtedy kiedy trzeba. Pokonywanie zakrętów - bajka. Świetnie się bawię i pewnie się czuję za kierownicą.
Średnio z patrzeniem po przekątnej do tyłu. Lusterka, też mogłyby być nieco większe. Mam czujniki parkowania i tą opcję polecam i to ona bardzo pomaga przy manewrowaniu.
Jest ok, nieco lepiej mogłoby być zaprojektowane poruszanie się po menu za pomocą kierownicy. Dotykowy ekran jest ok, ale np. nawigację lepiej obsługiwać na postoju. Natomiast obsługa klimatyzacji jest bezproblemowa, nawet bez odrywania wzroku od drogi.
Jest dobrze, praktycznie cały czas jeżdżę w trybie "auto" z włączoną klimą. Szybko chłodzi lub nagrzewa wnętrze. Jedyny minus to brak możliwości zamknięcia otworów wentylacyjnych tak by nadal skutecznie działała klima, a nie wiała za pomocą czołowych otworów wentylacji.
Z przodu jest bardzo dobrze, z tyłu jest również przestronnie.
Tutaj byłem pod wrażeniem. Jadąc ze stałą prędkością wyciszenie jest bardzo dobre nawet przy wyższych prędkościach. Trochę buczy przy przyspieszaniu, ale w tej klasie i tak jest bardzo dobrze.
Liczyłem się z większym spalaniem w mieście. Nie przekroczyłem jeszcze 8,5l/100km jeżdżąc tylko po mieście. W trasie jest ekonomicznie, pod warunkiem, że nie przekraczamy 140km/h. Później robi się wir w baku ;)
Koszt samochodu przed rabatem był astronomiczny, kilka dodatków i pakietów wywindowało go sporo w górę. Koniec końców uważam, że w cenie, którą zapłaciłem za auto mieści się całkiem sporo. Bardzo przyjemne jest oświetlenie wnętrza (ambient), fotele z alcantarą są wygodne i nawet dłuższe podróże nie męczą. Z przodu plastiki i materiały są wysokiej jakości, lecz np. na tylnych drzwiach mamy do czynienia z twardym plastikiem np. przy szybie (z przodu jest to miękkie tworzywo).
Po miesiącu użytkowania odkryłem, że końcówka klamki tylnych drzwi po prostu wypada. Serwis naprawił usterkę. Jednak nie tego spodziewałem się po niby "solidnym" aucie. Czasami system start/stop dziwnie się zachowuje, potrafi zgasić silnik w nieodpowiednim momencie (miałem tak 2-3 razy).
Odpukać, póki co brak.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 TSI 140KM 103kW [l/100km]