Samochód ma jedną wadę - i jak dla mnie nie do przełknięcia - głośno pracujące zawieszenie na gorszej jakości drogach, choć słowo huk chyba lepiej pasuje. W dodatku po 4 latach wyszło ognisko rdzy w jednym miejscu - na skutek niechlujnego montażu/wykończenia. Oczekiwałem czegoś więcej od "króla" klasy C. Poza tym jednak same plusy - pewnie trzyma się drogi, silnik nie sprawia wrażenia, że ma tylko 85 koni, jest dynamiczny ale też potrafi być bardzo oszczędny, jest dość dobrze wyciszony, bardzo dobre i intuicyjne w obsłudze audio. Tylko to głośne zawieszenie zawieszenie...
Jak na taką małą moc - rewelacja. Niestety, przy bardziej dynamicznej jeździe - zwłaszcza w mieście - momentalnie rośnie spalanie.
Sposób załączania biegu wstecznego w VW [albo raczej wduszania] - to dla mnie najgorsze chyba rozwiązanie z jakim się spotkałem. Poza tym nie mam zastrzeżeń
Prowadzi się pewnie w zakrętach, bardzo lekko pracuje układ kierowniczy. Na gorszych drogach zaskakuje bardzo głośna praca twardo zestrojonego zawieszenia. Samochód kompletnie nie dla mnie pod tym względem - bardzo się tu rozczarowałem.
Nie ukrywam, że wygląd był jednym z powodów zakupu
Jest OK.
Jest bardzo dobrze, nie przeszkadza nawet brak sterowania w kierownicy. Samą kierownicę wygodnie się trzyma.
Mam wersję z manualną klimatyzacją. W gorący, letni dzień nie była w stanie szybko schłodzić wnętrza a teraz - w grudniu - zauważyłem, że także szybkie ogrzanie wnętrza nie jest mocną stroną pojazdu. Plus za nawiewy z tyłu.
Nie ma problemu z zajęciem właściwej pozycji za kierownicą.
Denerwujący podłokietnik, jak się wyreguluje i coś się potem wyjmie - trzeba ustawiać od zera.
Poza tym dość mały bagażnik [mam wersję z pełnym kołem zapasowym]
Jadąc autostradą 180km/h spokojnie można rozmawiać przez bardzo dobrej jakości skąd inąd zestaw głośnomówiący. Na gładkich drogach jest bardzo dobrze jak na tę klasę. Natomiast odgłosy pracy zawieszenia na gorszych drogach wołają wprost o pomstę do nieba.
Samochód tani w utrzymaniu jak dotychczas
Trochę przereklamowany jak dla mnie.
Duperele się nie psuły
Nic się jeszcze nie zepsuło ale już wyszła rdza - zadzior na źle wykończonym elemencie z tworzywa sztucznego w drzwiach po jakimś czasie przeciął lakier na błotniku i pojawiła się korozja [auto ma 4 lata].
- zużycie paliwa dla silnika 1.2 TSI BlueMotion Technology 85KM 63kW