Ocena kierowcy - Volkswagen Golf VI Hatchback 5d

navippl, 15 lat temu
Silnik 2.0 TDI-CR DPF 140KM 103kW
Rok produkcji 2008
Volkswagen Golf VI Hatchback 5d 2.0 TDI-CR DPF 140KM 103kW 2008-2012 - Oceń swoje auto
Silnik : Naprawde elastyczny i cichy silnik.
Bardzo elastyczny silnik (jak na 140KM)nadzwyczaj cichy silnik - passat b7 tdi jest o wiele głośniejszy.
nic dodać nic ująć - planowałem zakup z DSG niestety w momencie kupna z tym wyposażeniem oraz kolorem nadwozia nie było takiej możliwości, a szkoda rewelacyjna skrzynia DSG.
Naprawdę przyzwoity. Jeździłem wcześniej BMW 530d E39, BMW 530d E60, Renault Megane 2005 1.6i 115KM, Fordem Mondeo 2005 rok. Dwa ostatnie modele mogę porównać z racji napędu na przednią oś i muszę powiedzieć, że golf wypadł znakomicie. Autko kupowałem w grudniu, więc miałem możliwość sprawdzenia tego autka w warunkach zimowych. Układ jezdny bardzo dokładny czuję się co dzieje się z autem, autko bardzo dużo wybacza, duży margines bezpieczeństwa w ciężkich warunkach: śnieg, lód, poranne przymrozki dzięki ESP(tam gdzie inni się slizgali golf poprostu jechał)
Widoczność świetna w każdą stronę. Dla tych którzy myślą inaczej wymyślono Parktronik.
Wszystko tam gdzie być powinno - obsługa intuicyjna. Fotele (podgrzewane)lekko sportowe trzymają przy szybkiej jeździe. Obsługa radia i komputera przy kierownicy.
Dwu strefowy klimatronic, podgrzewane siedzenia z możliwością trójstopniowej regulacji czego chcieć więcej.
Z racji mojego wzrostu (200cm 115kg)przestrzeń dla kierowcy oraz pasażera stawiałem na pierwszym miejscu. W tej klasie nie ma auta o większej przestrzeni dla kierowcy, baa nawet w klasie wyższej są np. bmw E60 tragedia ledwo co człowiek się mieści, wcześniejszy model E39 troszkę lepiej ale i tak nie to co w golfie :-) Silnik 2.0 TDI Common Rail i przestrzeń dla kierowcy to były dwa aspekty, które mnie przekonały do tego auta po dosłownie 10 minutach jazdy próbnej w salonie.
Jest ok, nawet przy wyższych prędkościach rzędu 160-180 km/h.
Jak dla mnie jest ok. Średnie spalanie na poziomie 6,3 - 6,7 litra.
Tańszy od poprzednika 84000zł za maksymalne wyposażenie to kwota do przyjęcia.
Bez większych usterek przy pierwszym przeglądzie 15000km: - lusterka zewnętrzne rozkładają się z opóźnieniem Odp. serwisu: \"... musi pan poczekać chwilkę aż dostaną prąd\" - troszkę mnie to rozśmieszyło ponieważ na początku nie było takiego problemu. - czujnik pasów (pasy zapięte a tu cały czas PIK,PIK,PIK... Odp. serwisu: przeczyścili czujnik stwierdzili, że nie dostrzegli takiej usterki. Co gorsza nadal ona jest.
Przy 100000km mogę ocenić.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 TDI-CR DPF 140KM 103kW [l/100km]

6,2