Ocena kierowcy - Volkswagen Golf VI Hatchback 5d

Onufry, 13 lat temu
Silnik 1.6 TDI-CR DPF 105KM 77kW
Rok produkcji 2010
Volkswagen Golf VI Hatchback 5d 1.6 TDI-CR DPF 105KM 77kW 2008-2012 - Oceń swoje auto
Właśnie takiego auta szukałem.
W poprzednim golfie V miałem silnik 1,9 TDI 105 KM. Miałem obawy, czy mniejszy silnik będzie wystarczająco skuteczny. Okazało się, że świetnie sobie radzi. Jedyna różnica na minus, to mniejsza elastyczność na piątym biegu.
Bez zarzutu. Właściwie nie zwróciłem na nią uwagi, a zatem wszystko w porządku.
Bardzo trudno jest go wytrącić z równowagi. Prowadzi się bardzo precyzyjnie i rewelacyjnie trzyma się drogi.
Jedyny minus, który zauważyłem w piątce, jak i tutaj, to szeroki przedni słupek, który w pewnych okolicznościach nieco ogranicza widoczność.
Wszystko na swoim miejscu. Przecież to VW - nie może być inaczej.
W tym aucie mam klimę automatyczną. Spisuje się bardzo dobrze. tego brakowało mi w poprzednim golfie.
Najczęściej jeżdżę sam, dlatego nie mam wygórowanych wymagań, jeśli chodzi o przestrzeń. Jak dla mnie to auto jak szyte na miarę.
Wyciszenie to jedna z zasadniczych różnic pomiędzy golfem V i VI. Istotnie zrobiło się dużo ciszej.
Rewelacja. Przez pierwsze około 6 tys. km zużycie paliwa było na poziomie golfa V czyli około 5,3 l/100km, ale ostatnio zauważalnie zmalało. Tak oszczędnego auta jeszcze nie miałem. To prawda, że staram się jeździć raczej spokojnie, ale około 1300km na jednym tankowaniu robi wrażenie.
To prawda, że auto sporo mnie kosztowało, tym bardziej, że zdecydowałem się na wersje Highline, ale za to otrzymałem auto świetnie wyposażone z alkantarą, skórzanymi dodatkami, doświetlaniem zakrętów, systemem park asist itd. Oczywiście zawsze może być lepiej, ale nie żałuję wydanych pieniędzy. Gdybym dziś miał kupować samochód, to zdecydowałbym się dokładnie na to auto, z tą różnicą, że zamówiłbym ksenony.
Trzy miesiące temu zakupiłem nowego golfa VI i do tej pory jestem nim zafascynowany. Właściwie pod każdym względem spełnia moje oczekiwania. Oczywiście nie było do tej pory żadnych usterek. Mam nadzieję, że tak zostanie ;)

On - zużycie paliwa dla silnika 1.6 TDI-CR DPF 105KM 77kW [l/100km]

4,4