Ocena kierowcy - Volkswagen Golf VI Hatchback 5d

Łukasz, 3 lata temu
Silnik 1.6 102KM 75kW
Rok produkcji 2009
Volkswagen Golf VI Hatchback 5d 1.6 102KM 75kW 2008-2012 - Oceń swoje auto
Przeniesienie napędu : dsg sprawia że z 1.6 mam wrażenie że latam jakimś 2.0 i wykonanie wnętrza (tapicerowane schowki i kieszenie w drzwiach robią super wrażenie)
Karoseria : mogło być lepiej
golf klasa sama w sobie choć jestem fanem francuzów, blachy 4- ,wykonanie wnętrza jak na kompakt 6 ,mechanika mimo że archaiczna to jednak na polskie warunki super 5+, prosta i tania.
niby stare proste 1.6 z jednej strony pracuje głośno i szorstko z drugiej strony niezawodnie i serwis jest tani i każdy mechanik go ogarnie
mam dsg 7 z suchym sprzęgłem, czasem szarpnie, wiem że nie jest też trwałe jak stare japońskie skrzynie a serwis nie będzie tani ale z 2 strony działa płynnie i ogranicza zużycie paliwa a do tego mam drugie auto z silnikiem 1.6 110km i golf przy 102 koniach z tą skrzynią wydaje się autem mocniejszym i lepszym w trasę
naprawdę prowadzi się jak po sznurku a tłumienie nierówności (dzięki wytłumieniu kabiny) wydaje się super jak by to była klasa wyżej
pierwsze oznaki korozji na progach przed tylnymi kołami (wypiaskowało od materiału z pod kół) i małe purchle na miejscach styku uszczelek ale ogólnie karoseria wygląda ok, mam za drugie auto megane 3 i tam takich historii nie ma w ogóle
bardzo dobra w każdą stronę , wsiadasz i jedziesz jak by auto było w rodzinie od lat
prościej i nudniej umie tylko skoda ale z 2 strony niczego nie szukasz nawet gdy auto masz od 5 min
grzeje i chłodzi super szybko (wersja z manualną klimą) z climatronic pewnie jest trochę gorzej bo jednak stara klima działa szybciej
compact a we wnętrzu każdy znajdzie miejsce, sam do pracy super, 2 osoby też , 4 na wypady 200-400 km też nikt nie narzekał
tu jest nawet 6 gwiazdek silnik z zewnątrz głośniejszy niż w megane a niby ta sama szkoła budowania silników ale we wnętrzu inna liga cisza i spokój w megan 120 jest głośno i szumi powietrze z szyb w golfie cisza
w tej wersji (1.6 mpi + gaz + belka z tyłu) części i koszty serwisu jak w golfie 4, tylko dsg może sprawić kosztowną niespodziankę ale kupując automat liczyłem się z tym
karoseria 3+/4- (za tą cenę powinno być lepiej) wnętrze wygłuszenie ergonomia 5+/6 silnik koszta itp 5 cena ? za duża moim zdaniem, można fiata, peugota, renault kupić za 1/4 ceny mniej a jakieś niedomagania przeżyć gdy zostaje 4-7tyś w portfelu przy aucie za 25-35tyś pln
brak
dsg do uszczelnienia (ale się z tym liczyłem więc nie odejmę pkt) 125 tyś km i zawias oryginalny i bez luzów wyposażenie działa całe

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 102KM 75kW [l/100km]

8,2