Ode mnie 4 z plusem, na 5 jednak nie zasługuje. Auto kupiłbym jeszcze raz, chociaż prawdopodobnie z innym silnikiem. Resztę szczegółów zawarłem w poprzednich polach.
Bardzo elastyczny, niestety trochę głośny silnik. Na dwójce można jechać zarówno 20 km/h jak i 80, a przyspieszenie do setki to moment. Trudno go zadusić, spalanie niewielkie. Jeden mankament- lubią pękać głowice, a naprawa takiej to dość spory wydatek.
Zdarza się, że bieg nie wskoczy. Poza tym wszystko działa jak w czołgu (jeździłem mazdą 6 i tam nawet nie czuło się, że wrzuca się bieg)- skrzynia jest \"długa\". Posiadam 6- biegową wersję i ten szósty bieg naprawdę się przydaje.
Posiadam \"sportową\" wersję, bardzo dobrze trzyma się drogi. Z parkowaniem nie ma problemu, promień skrętu zadowalający. Problemy zaczynają się, gdy trzeba przejechać po jakichś wiejskich drogach- wtedy zawieszenie jest zbyt twarde i tam gdzie stare astry \"grzeją\" 40 na godzinę, ja muszę jechać po 20-25. Pomimo tego daję 5, gdyż chyba nikt we wsi zabitej dechami nie kupuje takiego samochodu.
Mogłaby być trochę lepsza do tyłu, słupki przednie trochę szerokie ale poza tym to naprawdę OK.
Fotel i kierownicę można ustawić w dowolny sposób, pedał bardzo fajnie chodzą, jedzie się naprawdę wygodnie, zwłaszcza w pół kubełkowych fotelach.
Niestety w mojej wersji brak wywietrzników klimy na tył, trzeba trochę czekać zanim w całym samochodzie zrobi się chłodno.
Dla 4 osobowej rodziny wręcz świetnie, chociaż wiozłem znajomych (3 osoby) i narzekali- fakt, że są raczej grubi. Jeżeli nie ważysz 100 kilogramów, to miejsca powinno wystarczyć w zupełności nawet na przejechanie całej Polski. Z 5 osobami już trochę gorzej, ale na wypady do 100 km nie powinno być problemów.
No niestety- na autostradzie nie da się posłuchać muzyki. Poza nią pomruk silnika raczej nie przeszkadza.
Jak na razie większych napraw nie robiłem, ot raz stłukłem miskę olejową czy przetarła się jakaś gumka.
Wykończenie na wysokim poziomie, ale za tę cenę można już chyba kupić coś bardziej trwałego.
W moim aucie była naprawiana głowica, toteż tylko 3.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 TDI 140KM 103kW