Ocena kierowcy - Volkswagen Golf V Hatchback

kusiutheone@o2.pl, 17 lat temu
Silnik 1.6 i 102KM 75kW
Rok produkcji 2007
Volkswagen Golf V Hatchback 1.6 i 102KM 75kW 2003-2008 - Oceń swoje auto
Inne : Ilość miejsca, dynamika silnika.
Ogólnie jestem zadowolony z tego samochodu.
Silnik sprawuje się bardzo dobrze. Kiedy zaistnieje potrzeba nie ma problemów z wyprzedzaniem. Pracuje umiarkowanie głośno (dopiero po przekroczeniu 3300 obrotów robi się głośno). Z dolnych obrotów zbiera się leniwie-jak to w benzyniakach.Ogólnie jest naprawdę ok.
Po prostu super. Tak powinna pracować skrzynia biegów. Czasami tylko wsteczny ma opory ale to jest przypadłością każdej skrzyni biegów.
Samochód prowadzi się doskonale. Trzyma się drogi jak przyklejony. Nierówności wybiera bardzo dobrze. Jedyne zastrzeżenie mam do poziomu hałasu gdy jeździ się po nierównej powierzchni. Samochód użytkuję w Wałbrzychu gdzie drogi są w TRAGICZNYM stanie i pomimo że wszelkiego rodzaju dziury wybierane są bardzo płynnie przez zawieszenie to jednak pracuje ono jak dla mnie po prostu za głośno.
Widoczność jest ok jak na tą klasę. W porównaniu do Aurisa lepiej. Dużo pomagają czujniki parkowania z tyłu. Troszkę przeszkadzają grube słupki boczne.
Jak na samochód za 65000 zeta brakuje sterowania głośnością i radiem w kierownicy. Poza tym super. Jak to w VW.
Brak jakichkolwiek zastrzeżeń. (Climatic w zupełności wystarcza).
Mam 192 cm wzrostu i ilość dostępnego miejsca z przodu i z tyłu miło mnie zaskoczyła (wersja 5 drzwiowa).
Poza wspomnianą głośną pracą zawieszenia i podwyższonym poziomem hałasu po przekroczeniu 3300 obrotów jest ok.
Jako tako. Wciąż silnik jest na dotarciu więc liczę na choć lekką poprawę ale nie jest najgorzej.
Warto się targować. Choć ogólnie samochód jest drogi to po ostrzejszych negocjacjach można dostać zadowalającą ofertę.
Jak narazie jest ok, choć czasami jak jadę sam w wibrację wpada fotel pasażera i delikatnie postukuje.
Póki co brak poważnych usterek.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 102KM 75kW [l/100km]

7,8