Ocena kierowcy - Volkswagen Golf V Hatchback

Silnik 1.6 FSI 115KM 85kW
Rok produkcji 2004
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Volkswagen Golf V Hatchback 1.6 FSI 115KM 85kW 2003-2008 - Oceń swoje auto
Silnik : Na przestrzeni lat wiele ludzi narzeka na 1.6 FSI... Może ja trafiłem na bezawaryjny egzemplarz. Trzyma moc nie ma wycieków, nagaru wewnątrz i przede wszystkim nic się nie zepsuło
Golfik to piękny samochód i przy odpowiednim traktowaniu (garaż i częste wymiany oleju) posłuży dłuugie lata.
Dużo osób skarży się na 1.6 FSI, ja nie miałem dotychczas żadnych problemów, samochód od salonu znajduje się w jednej rodzinie.
Skrzynia 6 biegowa, 20 lat nic przy niej nie było dłubane, krótkie przełożenia (gdy jeździmy 70-80 km/h) to bardzo ekonomiczny samochód dzięki skrzyni biegów
Brak problemów z korozją ze względu na garaż i częste obmywanie z soli drogowej, czyszczenie elementów wszelakich. Zabezpieczyłem również podwozie. Ostatnio oglądałem go z wierzchu i od spodu, poza lekkimi śladami korozji na wydechu brak niczego niepokojącego.
Pozycja za kierownicą i duże okna (w porównaniu na przykład do camaro), widać wszystko co potrzebne i więcej chyba nie można wymagać od hatchbacka. Bardzo dobra widoczność
Wszelkie systemy w samochodzie są proste i na wyciągnięcie ręki, mój egzemplarz nie posiada dotykowego radia (tylko analogowe) jeździ się wygodnie, samochód intuicyjny i bardzo przewidywlny
Klimatyzacja mrozi w upały, jedyny minus że długo się nagrzewa zimą (za to nigdy nie przegrzał się w korku w 35° upale) 1 gwiazdka mniej bo mógłby mieć jeszcze nawiew jakiś na tylny rząd siedzeń, ale to po prostu mój wymysł.
Bardzo wygodny jeśli podróżujemy w 2 osoby, z tyłu bez problemu przewieziemy trójkę dzieci, lecz 5 wysokich osób dorosłych bym do niego nie wsadzał. Ale miejmy na względzie że to nie jest limuzyna tylko małe kompaktowe autko. Dla pary lub rodziny 2+1 miodzio
Jeden z lepiej wyciszonych golfów, nie słuchać że silnik chodzi w czasie postoju na światłach, zwłaszcza gdy przesiądziemy się na przykład z diesla. Często muszę patrzeć na obrotomierz czy aby przypadkiem nie zgasł silnik bo jest tak cicho.
Jeśli chodzi o koszta... To spalanie, z gazem w podłodze w mieście wciągnie śmiało 11 litrów. Przy umiejętnej jeździe poza miastem z prędkościami 70-80 km/h da się zejść do 5l. Samochód lubi również dobry olej i częste jego wymiany.
Drobne naprawy czujników (na przykład temperatury, sondy lambda)
Na przestrzeni ponad 20 lat zero poważnych usterek silnikowych jak i lakierniczych

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 FSI 115KM 85kW [l/100km]

7,6