Ocena kierowcy - Volkswagen Golf IV Kombi

Silnik 1.9 TDI 100KM 74kW
Rok produkcji 2002
Okres użytkowania: 1 rok
Volkswagen Golf IV Kombi 1.9 TDI 100KM 74kW 2000-2006 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Swietna sprawa to proste i nie psujące sie zawieszenie. Tylna belka skrętna to ideał a z przodu nic sie nie wybija.
Silnik : turbina
Układ hamulcowy : czujnik ABS
Układ elektryczny : żarówki
Jestem z tego auta bardzo zadowolony. Na pewno nie zejdę z poziomu wyznaczonego przez niemców. Warto w golfa zainwestowac i dbac o niego.
Kultura pracy na dobrym , nie meczącym poziomie. świetne wyciszenie. Elastyczność bez zarzutu, w mieście bez żadnego problemu można szybko i skutecznie się przemieszczać. Na trasie fajnie ale3 raczej do 100 km/h a póniej to już musi sie rozbujać. Niestety mankamentem jest turbina. Musi iść do przeczyszczenia ewentualnie do regeneracji. Bardzo denerwujące jest włączanie trybu awaryjnego przy 110 km/h. natomiast po wyłączniu silnika i ponownym włączeniu jedzie juz bez problemu. Staram sie dbac o osprzęt. wymieniam wszystkie filtry nawet wczesniej niz potrzeba. Poki co jest niezawodny.
Jak na przejechane 183000 km to zmiana biegów cały czas z lekkością. Bieg wsteczny z większym oporem.
Nic nie stuka, nic nie puka. To jego wielka zaleta. Jedyne co padło ostatnio to czujnik ABS. Do wymiany
Bardzo dobra we wszystkich kierunkach. Nie wiem dlaczego niektórzy pisza o kłopotach w patrzeniu do tyłu. Moze trzeba podniesc siedzisko...? :)
Wszystko na swoim miejscu. Brakuje mi podłokietnika ale właśnie sobie zamówiłem.
Klima działa wydajnie. Wentylacja tez. PO deszcu troche paruje ale szybko mozna to zlikwidowac, zreszta wszystkie auta tak maja
Wożę się głównie sam ale jeżdżę z żoną i z małym dzieckiem. Nie narzeka nikt.
W miarę cisza jak na diesla. Spokojnie mozna porozmawiac nawet przy 120 km/h.
W miescie 6.5 - 8.0 l/100. Stoję dużo w korkach. Bez korków sam przejazd w mieście to około 6 l/100. W trasie czesto schodze do 4.0 - 4,5 l/100 - rewelacja. często odpuszczam pedał gazu a przyspieszam energicznie, stad niskie spalanie. Spalanie mieszane 6.0. Rewelacja. Chciałbym żeby wszystkie auta tak paliły. Dbam o jakość paliwa. Ważne!!! Zadne dziwne stacje poza miastem. Najlepiej droższy ON ale niekoniecznie - tyle że wymieniam filtr paliwa co 12 000 km. Opłaca się i póki co nie ma kłopotów z wtryskiem :)
Trochę z perspektywy czasu powiem, że o parę tysięcy za drogo ale coś za coś. To naprawdę świetne niemieckie wykonanie.
Zarówki tylne, czujnik ABS.
Z poważnych spraw to turbina ale żyję z tym. Generalnie to samochód o który trzeba dbać i lepiej wymieniać części dobrych firm. Każda oszczędność wyjdzie. Ja jestem zadowolony i nie mogę narzekać. Znajomi oszczedzają i mają kłopoty.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 100KM 74kW [l/100km]

5,9