Całokształt wygląda kiepsko, nie mam najmniejszej ochoty jeździć tym autem, moim poprzednikiem jeździłem z przyjemnością mimo, że był starszy niby słabszy (75KM) i generalnie mniej komfortowy. Zero przyjemności z jazdy!!! Reasumując, Golf z TYM SILNIKIEM to ociężały muł bez najmniejszego polotu.
Silnik to totalna porażka. Niby 105 KM tylko koń koniowi nierówny. Wyprzedzanie nim to tragedia, gaz praktycznie w podłodze, inaczej musisz mieć pas startowy przed sobą żeby wyprzedzić. Powyżej 120 km/h głośny i uciążliwy hałas. W Nissanie miałem 75KM ale jestem pewien że Golfa zostawiłbym z tyłu na każdym biegu.
Skrzynia tez mnie niemiło zaskoczyła, biegi wchodzą nieprecyzyjnie i ciężko, szczególnie jedynka, wogóle sprawia wrażenie jakby pochodziła z dużego Fiata a nie z VW.
Tu trochę lepiej. Po wymianie amortyzatorów z przodu, jak na kombi prowadzi się przyzwoicie, jest sztywne i przewidywalne. Kierownica za to chodzi strasznie ciężko jakby wspomagania nie było, na parkingu bieda, w trasie to nawet zaleta.
Widoczność ok, duże szyby, duża możliwość regulacji fotela i kierownicy w dwóch płaszczynach.
Ok, jak to w Szajswagenie, 3 pokrętła, 3 włączniki i dwie dźwignie.
Jest ok, nie ma rewelacji ale i nie ma tragedii, latem klima szybko i mocno chłodziła, zimą dość długo się nagrzewa ale nie ma się co czepiać.
Ok.
Na postoju nie słychać że jest włączony silnik, generalnie im szybciej tym gorzej, tutaj spodziewałem się więcej po Golfie. W moim poprzednim Nissanie dzwięk silnika na wysokich obrotach nie był męczący, w Golfie jest. Szkoda...
W trasie około 6l ale jak nie wyprzedasz, hamujesz silnikiem i nie przekraczasz 120 km/h, miasto nawet 10l zimą lub latem z klimą, generalnie pali dużo, ale to wina słabego mułowatego silnika i dość dużej masy własnej. Silnik powinien być mocniejszy.
Cenę trzyma ale dla mnie to nawet lepiej bo z przyjemnością się go pozbędę na wiosnę i mam nadzieje dużo nie stracić na nim.
Narazie ok, wszystko działa
Narazie odpukać nic poważnego.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 16V 105KM 77kW