Układ hamulcowy
: Odziwo w tym aucie hamulce mam lepsze niż w jakimkolwiek innym, którym jeździłem.
Auto wygląda dziadkowato i na pewno nie można nim poszpanować ale jeśli chodzi o niezawodność to zdecydowanie polecam każdemu zakup. Eksploatacja nie jest droga, a spalanie rewelacja. Trochę głośno w środku ale da się przeżyć ;)
Śilnik głośny i klekoczący ( jak to diesel). Przez 5lat użytkowania brak problemów. Raz się zdarzyło, że nie chciał zapalić ale wymieniłem czujnik pompy paliwa czy coś takiego za 50 zł i wszystko grało :)
Trochę toporna i trzeba się namachać tą gałką ale to chyba ma tak być. Dźwignia zmiany biegów jest solidnie wykonana i nie fruwa na boki, to mi się podobało w tym aucie. Solidność wykonania.
Na zakrętach sprawia wrażenie jakby miał wyskoczyć z niego. Na autostradzie trochę telepie kierownica ale zanim się przesiadłem do BMW to nie przeszkadzało mi to w niczym.
Generalnie wszystko widać, nie jest to jakiś czołg ;) nie zdarzyło mi się żebym przywalił podczas parkowania tyłem. Belki nie przeszkadzają podczas jazdy.
Jest ok, opływowy samochód.
Jak w aucie siedzą 4 osoby to szyby potrafią parować i trzeba włączyć wiatrak na 3 ale jak się jedzie w dwójkę to jest dobrze. Ciepło grzeje jak w każdym dieslu bez webasta.
Jestem sporym chłopem, 100 kg i 187cm wzrostu, a autko niestety za małe jak dla mnie. Pasażer siedzący za mną mógł pomarzyć o wygodnej jeździe, kolanem ciągle przywalałem o kluczyk w stacyjce, no i kierownica w najwyższym położeniu dotykała nóg. Oczywiście wszystko kwestia przyzwyczajenia.
Trochę huczy przy wysokich obrotach ale w porównaniu do francuzów to jest mega cicho. Nie słychać na pewno dźwięków obijanych kamieni o nadkola
Można powiedzieć, że taniocha jak dla mnie. Jak coś robiłem u mechanika to nie zapłaciłem więcej niż 300 zł. Wymieniałem tylko i wyłącznie części eksploatacyjne typu rozrząd, końcówki drążków, amortyzatory, świece żarowe, tuleje... wszystko z osobna nie kosztuje więcej niż 100 zł
Golfy są troche drogie jak na tak stare auta ale za to są mega niezawodne. Nigdy nie zdarzyło mi się, żeby stanął na środku drogi z niewidomej przyczyny.
Mam problem z centralnym zamkiem, nie działa od strony kierowcy. Problem jakichś tam mikroczujników, generalnie nie przeszkadza mi to.
Wycieraczka tylnej szyby ma złą uszczelkę więc trzeba rozebrać, nasmarować, dać lepszą uszczelkę żeby się kurz więcej nie dostawał i będzie elegancko chodziła. Jeśli ktoś ma z tym problem to mogę odpłatnie naprawić ;)
Brak jakichkolwiek usterek. Golf śmiga jak szalony :)
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 90KM 66kW