: Niesamowite niebiesko czerwone podświetlenie deski oraz bardzo elastyczny i niezawodny silnik, ekonomiczny ale zadziorny.
: zawór EGR-u, jedyna sytuacja gdy auto było unieruchomione
: tuleje belek tylnych droga robocizna, warto wstawi najlepsze
Dla mnie bomba, oszczędny, dynamiczny, niezbyt wadliwy, dostęp do części bez problemowy, elastyczny silnik pozwala by pewnym swego na drodze,
bardzo elastyczny, faktycznie może wydawac się głośnawy ale to dieselek jak komuś zbyt głośno niech jeździ rowerem. Gdy jest zimny może wydawac się oporny.Wynagradza to niesamowitą elastycznością i mocą przy niskim spalaniu.
precyzyjna, na zimno może czasem stawiac opory na 1 lub 2 .
bardzo precyzyjny, jest bardzo pewny w prowadzeniu, komfortowy
dobra, mało martwych punktów, swobodnie nadaje się do miasta i codziennych manewrów.
wszystko na swoim miejscu, co istotne bardzo trafnie dobrane prętkości wycieraczek, co w Oplu jest katastrofą, dobra pozycja za kierownicą, nie męczy w trasie.
fakt, mogła by byc lepsza, ja mam autko bez klimy. Wolno się nagrzewa co powoduje początkowy dyskomfort, webasto mile widziane:-).
Nie rozumiem ludzi gdy piszą, że auto jest ciasne, bzdura, w miarę przestronny i wygodny, polecam opcję z podłokietnikami ( kierowca mam wówczas komfort w czasie jazdy, CB radio można pod nim schowac).
Wyciszenie przyzwoite, passat to nie jest, autko raczej o bardziej sportowym zacięciu.
bardzo przyzwoite spalanie przy tych osiągach, co do cenny przeglądów i napraw, nie jest najtańszy ale jest jedna zaleta, łatwy dostęp do części , autko popularne, każdy normalny mechanik naprawi, są dostępne zamienniki i części z drugiej ręki.
cena właściwa do jakości, bardzo dobre plastiki, dobre wykonanie wnętrza, jedyne uwagi to okłady rączek się zcierają i nieestetycznie wygląda, łatwo można zakupic nowe i w minutę zamontowac. Cena adekwatna do jakości i niezawodnosi. Mam jeszcze Opla Astrę II, pozbywam się i kupuję Golfa IV Kombi.
mam 9 letnie autko i jeśli chodzi o drobiazgi to było by dziwne gdyby ich nie było, żarówki reflektorowe 3 szt. raz lewa, raz prawa, zatkany odpływ szberdachu- zasklepił się gumowy odpływ w słupku, sprężone powietrze załatwiło sprawę, wymiana anteny radiowej- scalak w korpusie skorodował), podświetlenie pulpitu dmuchawy - żarówka:-). Ale są to sprawy, które się trafiają nawet w nowych autkach.
raz auto odmówiło posłuszeństwa...z mojej niewiedzi, zablokował się zawór EGR, wystarczyło palcem popchnąc, wymiana tulei belek tylnych i tulei w wachaczach ( przy 233 000 km)Teraz odezwał się stabilizator z prawej strony. Ja w ciągu 3 lat przejechałem po Polskich drogach ok45 000 km i jestem bardzo zadowolony. Pamiętajcie tylko, że TDI wymaga bania o turbinę, po włączeniu i przed zgaszeniem dajcie jej chwilkę czasu a będzie OK. Jeśli dioda na drzwiach czasem nie zaskoczy przy zamknięciu to zresetujcie kompa przez odłączenie akumulatora, nałapał błędów.
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 90KM 66kW