Ocena kierowcy - Volkswagen Golf IV Hatchback

Kuba, Osieczna, 16 lat temu
Silnik 1.9 TDI 115KM 85kW
Rok produkcji 2000
Volkswagen Golf IV Hatchback 1.9 TDI 115KM 85kW 1998-2000 - Oceń swoje auto
Silnik : Silnik 1.9 TDI to chyba najlepszy silnik diesla na świecie. Moja odmiana tym bardziej. Silnik o oznaczeniu AJM ma 115KM ze skrzynią biegów 6 biegową, poprostu cudo! Silnik świetny, jest na pompo wtryskach dlatego trzeba lać dobre sprawdzone paliwo. Ja leje Verve ON na Orlenie i jeżdżę i jeżdżę :) Silnik jest bardzo ekonomiczny jeżdżę głównie po mieście spala mi maksymalnie 7-7,3L/100km przy włączonej klimie. Polecam te autko tym, którzy wiedzą co dobre :) Pozdrawiam serdecznie!
Układ elektryczny : Problem ze lampką w kabinie, raz się zapala przy otwieraniu drzwi a raz nie...
Inne : Spryskiwacz tylnej szybu się klechci po latach.
Bajka!
Super. Troszeczkę głośny szczególnie na 1 i 2 biegu ale chodzi na prawdę kulturalnie i jest bardzo elastyczny. No i ma niezły zapierdziej od 1800obr/min już wciska w siedzenie nie trzeba go redukować jak w benzynce :P
Rewelacja! Mam skrzynie 6 i to jest na prawdę świetna sprawa! Na 6 biegu przy 140km/h komputer pokładowy pokazuje mi spalanie na poziomie 5 litrów czy to nie jest świetne? :D Ahh jeden minusik. Bieg 1 jest ciutke za krótki, ale widocznie tak musiało być według konstruktorów :]
Bardzo dobry. Czuje sie w aucie pewnie nawet przy 160km/h.
Dobrze, chociaż widoczność do tyłu lekko ograniczają boczne słupki, ale bez nich te auto by tak nie wygladało ;)
Dobrze dobrze :]
Doskonale! Latem dosyć szybko klimka wychładza kabinę a zimą ogrzewa równie dobrze, szczególnie, że mój egzemplarz posiada ogrzewane siedzenia to w ogóle bajka, polecam każdemu kto tego zimą nie czuje :)
Mogło by być lepiej. Mi z przodu wygodnie, ale na dłuższą trase z tyłu troszkę brakuje miejsca, ale nie jest źle siedziałem w cieśniejszych autach tej klasy ;)
Przeciętnie :/ Generalnie jest cicho, ale jak TDI wejdzie na wyższe obroty powyżej 2500obr/min to już go dość mocno słychać. Przy 130-140km/h na 6 biegu słychać tylko szum opon i wiatru :) Cóż to jest auto kompaktowe nie limuzyna gdzie musi być cicho jak w kościele ;)
Silnik jest super! Jak na osiągi które daje jest na prawdę ekonomiczny! Tylko gdyby był tańszy w naprawie troszeczkę, chociaż wiem, że japońce czy francuskie są jeszcze droższe. Ale puki co mi się nie zepsuło nic oprócz wentylatora chłodnicy ;)
Jest dobrze. Może i są auto bardziej "wybajerzone" w tej cenie (około 25tys zł), ale to są auto albo brzydkie, ale awaryjne.
Jest dobrze. Psuje się klika rzeczy po latach, ale to jest normalnie przecież to jest auto dla ludzi nie czołg :D
Bo nigdy mnie nie zawiódł, zawsze wszędzie mogłem nim dojechać - no może do lasu nim nie wjechałem - za niski prześwit :D

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 115KM 85kW [l/100km]

6,4