Ocena kierowcy - Volkswagen Golf IV Hatchback

Katana, 18 lat temu
Silnik 1.9 TDI 110KM 81kW
Rok produkcji 1998
Volkswagen Golf IV Hatchback 1.9 TDI 110KM 81kW 1997-2000 - Oceń swoje auto
Auto bardzo dobre , mało pali , pociągnie nawet camping , koszty nie sa zbyt niskie ,a le też nie są za wysokie . Z przodu jest super z tyłu ciasno do tego mały bagażnik i świetn silnik . A wiec jets tak : "Cos kosztem czegoś "
Silnik dobrez ciągnie ! Przy prędkosci Autostradowej ok 160 po zahamownaiu do 120 na 5 biegu gaz w podłoge i fura leci niczym katalupta . Benzyna 2.8 i 200 Km nie ma szans musi redukowac . Jedyna wada zbyt krótka jedynka , ale to normala w Dislach !
Skrzynia ma jedną wade . W większości VW sprawują się skrzynie bardzo dobrze zas w Golfie IV jest innaczej ! Dlaczego ? Jeśli silnik jest zimny , drążek pracuje bardzo opornie . Ale najgorsza sparwa top 2 bieg , jadąc dynamicznie i chcąc wrzucić 2 czujemy wyrazny opór . To jest wada i drażni przy dynamicznej jezdzie w meiscie .
Układ jezdy jest doskonały , zamontowałem felgi 17 : i opony 225 , auto troszke więcej pali , ale za to trzyma się przy wyższych prędkościach niczym przyklejone do drogi , zawieszenie byłoby wspanaieł gdyby nie szybko padające gumy i tuleje . Ogólnie gra !
Widoczność jest dobra . Ale tylne szerokie subki są zdradliwe .
Auto ma bardzo dobrą ergonomie , wszystko pod ręką , tak jak powinno to byc . Przycisków nie ma za dużo tyle ile powinno być . Jedna wada to zbyt nisko umieszczony panel klimy , jadąc musimy sie dobrze przytpatrzeć jaka jest temp. itp . Wyzej byłoby lepiej . Ja mam Klimatronic !:P
Ogrzewanie i klima chodzi super , W zadnym samochodzie mi nie chodziała tak efektownei jak w Golfie , poprostu bomba , po załączeniu klimy po 3 min mamy już super klimacik . Ale miałem niemiłą przygode w zime wracając z Danii poszło mi koło pasowe od kompresora klimy . Musiałęm wymeinić cały kopresor , wsztrkie łozyska , sprzęgło klimy , nabić ją itp . za wszytko zapłacięłm 1 200 Euro ! Nie było to miłe ! Ale to wynikało z zaniedbania przez poprzedniego właściciela !
Dla kierowcy i pasażera jest super , fotele przednie bardzo wygodnie , miejsca jets pod dostatkiem . Jeśli chodzi o tył tu sie pojawiają pewne schody . Osoby powyzej 170 cm będą miały ciężko . Przestrzeni jest mało , na nogi jeszce ujdzie ,a le siedziska są stanowczo sa krótkie ! ! ! To kjest ich najwieksza wada 3 cm dłuzsze i byłoby super . Tu VW sie nie popisłą . Oczywiscie jadąc z tyłu w 3 osoby nie będzie za wygodnie ! Auto nie ejst do tego z aszerokie . Trzeba o tym pamietać !
No z wyciszeniem jets średnnio ! Do 150 km/ h jest dobrze można rozmawiać i wogóle gra . Ale powyżej przekaczajac 160 km/ h jest lipa a powyzej 180 km/ h już bardzo lipa . Silnik mpracuje z kulturką nie powiem , ale uszcelki sa bardzo słabe i bardzo słabo tłumią wiatr . Lusterka są za głośne i te uszcelki przeklęte . To jest bardzo słabo dopracowane .
O złużycie paliwa jeśli chodzi , wszytko zależy od stylu jazdy . Ja lubie pomieszac biegami i dynamicznie pojechać . Na seryjnych kołach przy właczonych odbiorbikach pradu auto w mieście pali ok 7 litrów . Natomiast średnio na tarsie ok 6 . Oczywiście przy dynamicznej jezdzie . U mnie z ciągle właczoną klima i na dyżych laczkach pali średnio ok 6.5 l i miasto do 7.5 l . Ceny napraw jak an golfa są wyraznie zbyt wysokie .
jakoś jets bardzo dobra , ale denerwuja szczegły !
No tu jst różnie . Ja nie ukrywam maiłęm kilka problemów padł mi zamek od strony kierowcy . Miałem tesh usterke , ale która pozwoliła mi jecahc co było bardzo ryzykowane . To był kompresor od klimy poszedł się je...bać ! I tam z zawieszeniem troszke mam problemów przez zbyt duze koła . Jeszde maiełm problemy z odpalniem na ciepłym silniko , co już naprawiono , ale było bardzo ciężko i nikt nie mógł dojsć do tego co było przyczyną . Ogólnie jak się dobrze trafi będzie sie tylko wymieniać części eksploatacyjne , a tenie one nie są !
No tu własnie ten nieszczęsny kopreosr od klmu odmówił posłuszenstwa . takei ejst zycie co zrobic !?

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 110KM 81kW [l/100km]

5,8