Ocena kierowcy - Volkswagen Golf IV Hatchback

Silnik 1.9 TDI 110KM 81kW
Rok produkcji 2000
Okres użytkowania: 1 rok
Volkswagen Golf IV Hatchback 1.9 TDI 110KM 81kW 1997-2000 - Oceń swoje auto
Karoseria : Piękna bryła auta, ocynkowana bez oznak rdzy po 11 latach użytkowania we Włoszech, a teraz w Polsce
Przeniesienie napędu : Sprzęgło i koło dwumasowe
Piękna bryła auta, podoba mi się ono, może je poddać skutecznemu tuningowi, jest to auta idealne dla każdego młodego człowieka, oszczędy acz z kopem :)
Silnik bez zarzutów Gdy potrzeba przyciśnie w fotel, pozwala na sprawne wyprzedzanie, jest to silnik bardzo kulturalny z każdego biegu przy wciśnięciu gazu rzuca się do pracy :) Także jest bardzo oszczędny 5 litrów to jest wynik możliwy do osiągnięcia, gdy nie oszczędzamy na paliwie :) PS. Przydałoby się 20 koników i 80 nM, aby odlecieć :)
Pracuje ciężko trzeba ją wyczuć, bo po szybkim wejściu na trójkę czasami drążek dostaje przeszkodę. Brakuje w tym aucie szóstego biegu na prawdę brakuje, byłby jeszcze oszczędniejszy, a i dałoby się osiągnąć lepszy wynik w Vmax
Auto ma swoje humorki, jest czasem pod sterowne, a czasem nadsterowne. Może muszę z tyłu wymienić części w zawieszeniu, albo to bolączka tego modelu.
Teraz tak widoczność? Z przodu możemy sobie siedzenia ustawić jak tylko będziemy chcieli tak więc to pozwala nam na idealną widoczność z przodu, a co z tyłem? Przy cofaniu nie ma problemu, ale i tak korzystam w każdym aucie tylko i wyłącznie z lusterek...
Materiały wykonane z wysokiej jakości plastików, niestety ma swoje lata i już zaczyna się typowo bolączka VW... ścierają się plastiki od drzwi kierowcy, oraz pasażera, tam gdzie łapki tykają :) Poprzez słońce ściera się kierownica którą wymienię.
Auto ma tylko manualną klimatyzację, ale to jej atut!:) W Zimę szybko się nagrzewa wnętrze, w lato klimatyzacja działa na szóstkę! Przy nawet 35 stopniach dawał do środka lodowate powietrze :)
Kierowca i jego pasażer mają olbrzymi komfort z jazdy, każdy może pod siebie sobie fotel ustawić jak tylko będzie chciał. Gorzej wygląda to z tyłu: W celu większego miejsca w bagażniku troszkę zmniejszyło się miejsce w tylnim rzędzie :) 2 osób o wzroście 180 i jedna mniejsza nie będą mieli, aż takich wielkich niedogodności! Auta 3 drzwiowe w moim wypadku nie zbyt często tylne miejsca są użytkowane
Wszystko działa świetnie póty póki nie będziemy jechać na 2000 obr/min... plastiki zaczynają kwiczeń rezonans robiony przez silnik w tych obrotach na każdym biegu sprawia nie miłe wrażenie. Do 160 można śmiało jechać bez jakichkolwiek niemiłym dźwięków, silnika nie słychać tak mocno...
Zużycie w trasie jeżeli się postaramy od 3,6 do 4,5 w mieście od 5.0 do 7.0 litrów :) Przegląd do 100 zł rzadko się cokolwiek psuje, a jak już się zepsuje to nie są kwoty 4 cyfrowe i rzadko przekraczają 500 zł. Wymiana całego zawieszenia przedniego z gumami po prostu każda część z robocizną 700 zł!
Za cenę 15-29 tys złotych otrzymujemy na prawdę niezawodne auto które odwdzięczy nam się z nawiązką po tym jak obdarowaliśmy je naszym zaufaniem! :) Wiadomo mogłoby być tanie, ale za markę i jakość się ceni!
Ostatnio padł mi czujnik stopu, zapalniczka samochodowa nie działa(nie palę), ale prąd działa. Auto dopracowane naprawdę tak jak powinno być!
Bolączki poważne? Podobno koło dwu-masowe, wtryski, z tyłu wycieraczka się zapieka. Lecz nic z tych rzeczy mi się nie przytrafiło i aby tak dalej! Trzeba smarować skrzynie biegów, aby biegi wchodziły łatwiej i nie było zgrzytów.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 110KM 81kW [l/100km]

5,1