Ocena kierowcy - Volkswagen Golf IV Hatchback

TriBaLL, 17 lat temu
Silnik 1.6 100KM 74kW
Rok produkcji 1998
Volkswagen Golf IV Hatchback 1.6 100KM 74kW 1997-2003 - Oceń swoje auto
Mało które auto wytrzyma tyle i zaoferuje tyle co Golf II, zwłaszcza przy tej cenie. Nie ma co się bać przebiegu, jak buda jest "zdrowa" to silnik raczej nie zawiedzie - a nawet gdyby, kupno nowego silnika będzie kosztowało tyle co ubezpieczenie.
Elastyczności może mu pozazdrościć niejeden nowy samochód, który taką moc (+/-) 80KM osiąga teraz z pojemności 1.3 czy 1.4L. I to wszytko przy zużyciu paliwa ok 7litrów.
Bez najmniejszych zastrzeżeń. Zero problemów.
Nieco mało precyzyjny, kobieta przy braku wspomagania i oponach choćby 175mm będzie się nieźle musiała natrudzić na parkingu :)
Bardzo dobra, kształt auta jest podporządkowany ergonomii a nie wyglądowi - co ma odzwierciedlenie w rozmiarze bagażnika, ilości miejsca czy właśnie widoczności.
Patrz wyżej. Nieco za wysoki próg bagażnika. Nieco słabo rozwiązany nawiew. I to na tyle.
brak poduszek, wymyślnych systemów półek itd itp odbija się na przestrzeni, której jest naprawdę dużo
Jak to w konstrukcji sprzed dwudziestu paru lat...
Moje auto pali ok 7(lato) do 8 (zimą) litrów benzyny na 100km, jeżdżę po Ślasku, czyli praktycznie cały czas po mieście. Myślę że tego nie trzeba komentować przy pojemności o połowę większej niż np. Seicento Sporting, ani porównywać spalania z nowszym o kilkanaście lat daewoo ;-) Ceny cześci? Jest pełno zamienników oraz starych golfów porozbieranych na kawałki w obiegu...
Jeśli się trafi na golfa w dobrym stanie - to trudno o lepszy stosunek.
Jak na auto 20-letnie, nie ma o czym mówić: w ciągu dwóch lat urwała mi się linka sprzęgła, rozsypał się pierścień uszczelniający za kolektorem. Koszt całkowity: 30 + 9 złotych
U mnie brak.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 100KM 74kW [l/100km]