jest to już mój kolejny samochód spod znaku VW i na nim również się nie zawiodłem, rozumiem, że mogą się zdarzać felerne egzemplarze, które psują się co chwilę, jednak w mojej najbliższej rodzinie już od wielu lat jeździ 6 różnych modeli VW, wyprodukowanych pomiędzy 1992 a 2001r i w żadnym nie wystąpiła jeszcze poważna awaria, a drobne usterki we wszystkich autach można policzyć na palcach jednej ręki - o czymś to świadczy
jak na tę pojemność, silnik całkiem żwawy i elastyczny, z pewnością wystarczy każdemu kto nie potrzebuje auta do sprintu, chociaż 10,9s do 100km/h to i tak niezły wynik
biegi wchodzą dosyć ciężko, czasami problem z wrzuceniem wstecznego. ale to norma w VW, poza tym nie mam zastrzeżeń do skrzyni, pracuje bezproblemowo i jest dobrze zestrojona
zawieszenie należy do najmocniejszych punktów tego samochodu, trochę za niskie jak na nasze drogi, ale można się przyzwyczaić, samochód prowadzi się bardzo pewnie zarówno w zakrętach jak i podczas szybkiej jazdy po autostradzie
widoczność jak w hatchbackach, jest dobrze, nawet tylne słupki nie ograniczają jej zbytnio
jak w większości niemieckich aut - ergonomia na piątkę, wszystko na swoim miejscu i zawsze pod ręką - jedynie panel climatronica jest chyba trochę za nisko, trzeba odrywać wzrok od drogi, żeby cokolwiek przełączyć
Climatronic działa wzorowo, nie ma problemów z zaparowanymi szybami, nieświeżym powietrzem itp. - oczywiście pod warunkiem dbania o okresowe przeglądy
ilość miejsca wystarcza zarówno osobom siedzącym z przodu, jak i pasażerom na tylnej kanapie, jednak przy większym wzroście z tyłu może być trochę niewygodnie
wyciszenie auta jak na ta klasę prawie wzorowe, przydałoby się jednak poprawić wyciszenie drzwi i niestety powietrze opływające przednie słupki trochę hałasuje przy większych prędkościach
niestety silnik 1.6 AKL do zbyt oszczędnych nie należy, wprawdzie gdybym jeździł spokojniej na pewno spalanie by się zmniejszyło
Volkswageny należą w swoich klasach do drogich samochodów, jednak moim zdaniem jest to uzasadnione, oczywiście nie można wymagać w samochodzie klasy golfa jakości i bezawaryjności Mercedesa, jednak należy ona do najwyższych w danej klasie
przez prawie 35 tys. km zawiódł jedynie spryskiwacz tylnej szyby - ukręciła się rurka w mechanizmie wycieraczki i ciekło do bagażnika zamiast na szybę, poza tym absolutny brak awarii
póki co brak, trzeba jedynie pilnować okresowych przeglądów i wymiany odpowiednich podzespołów (pasek rozrządu itp.)