Ocena kierowcy - Volkswagen Golf IV Hatchback

Rok produkcji 1999
Volkswagen Golf IV Hatchback 1.6 100KM 74kW 1997-2003 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Układ hamulcowy
Silnik konstrukcyjnie do tyłka. Kolektor ssący zasłania gniazda świec i uniemożliwia to zwykłemu użytkownikowi na zmienienie ich w 10 minut. Trzeba sie nagimnastykować a z instalacją LPG jest to niemożliwe. Ponadto uszczelniacze zaworowe sie wypalają po ok 200 tys. Km i silnik bierze olej i świece dostają po elektrodach olejem.
Słaba skrzynia biegów DUS lepiej przy pierwszej okazji a taka sie zdarzy, ze trzeba bedzie ja wymienic bo nity puscily - zamienic na skrzynie DUU jest z golfa 1.9 sdi ma najdluzsze przelozenia 3,4,5 biegów. W kazdej skrzyni pasujacej do naszego silnika 1i 2 bieg zostaje bez zmian. Pozwoli ona zmniejszyc spalanie w naszych golfach.
Układ jezdny jeśli jest zadbany odwdzieczy sie nam precyzją w zakretach i stabilnościa. Warto podkreslic że należaloby zainwestowac w markowe podzespoly tj. Amortyzatory, sprezyny, tuleje, i drazki. Są one drogie ale niezbedne do komfortu i bezpieczeństwa. Trzeba przy tym pamiętać zeby auto nie siadło zbyt nisko bo zderzakiem będziemy haczyli o każdy krawęznik wiec parkujemy tylko tyłem.
Dobre rozmieszczenie słupków i całkiem dobrze ułożone szyby auta dają nam genialna widoczność. Nie spotkałem tak dobrego auta jesli chodzi o widoczność.
Deska i kokpit delikatnie skierowany w strone kierowcy daje mu dobry dostęp do każdego przycisku w aucie. Funkcjonalne wnętrze.
Jeśli mamy klimatyzację nie musimy sie niczego obawiać. Ale nalzy pamietac o wymianie filtru kabinowego.
Z przodu duzo miejsca i bardzo wygodnie. Z tylu wyzsi pasażerowie beda musieli sie gnieść.
Porównując z bmw seri 3 z 2004r. To niebo - ziemia. Ale premium z kompaktem sie nie porównuje. Do 100/h dość przyjemnie pózniej powietrze halasuje przy uszczelkach do szyb a silnik wyje.
Spalanie gazu w mieście to ok. 10l jeżdżac energicznie jeśli mozna tak powiedziec przy 100 konnym motorze. Autostrada do 150-160 przy skrzyni od diesla da nam spalanie na poziomie 9.5 litra czyli w miere ekonomiczme auto.
Skrzynia. - 900zł Uszczelniacze zaworowe - 500zł Połoś - 300zł

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 100KM 74kW [l/100km]