Ocena kierowcy - Volkswagen Golf IV Hatchback

Rok produkcji 1999
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Volkswagen Golf IV Hatchback 1.6 100KM 74kW 1997-2003 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Karoseria : Bardzo ergonomiczne wnętrze.
Silnik : Regeneracja silnika
Silnik : Przepalona uszczelka pod głowicą 2 razy
Przeniesienie napędu : Pęknięty blok skrzyni biegów
Bardzo fajnie się prowadzi, sylwetka ładna, silnik 1.6 SR pod względem mocy wystarczający. Wszystko pięknie gdyby nie usterkowość. Pod względem awaryjności to przereklamowane auto. Zrobiłem nim 130 tyś km przez 6 lat i średnio raz na 3 miesiące musiałem coś naprawiać.
Dynamika silnika wystarczająca do jazdy w mieście. Na trasie zbyt głośny powyżej 120km/h. Brakuje szóstego biegu. Dwa razy wymieniałem uszczelkę pod głowicą, raz regenerowałem silnik bo pękł zawór. Być może od wyższych temperatur spalania przez instalację gazową ale 3 razy przez 130 tyś to chyba za często.
Biegi 1, 2 i 3 wchodzą z lekkim oporem ale można się do tego przyzwyczaić. Regenerowałem skrzynię biegów przez uszkodzony blok. Podobno typowa usterka dla tych skrzyń.
Auto bardzo fajnie i pewnie się prowadzi. Ciężko wyprowadzić je z równowagi.
Widoczność dobra poza długimi słupkami C. Ale to cecha charakterystyczna wszystkich golfów. Autem łatwo się manewruje.
Pod tym względem VW jest liderem na rynku. Wszystko znajduje się tam gdzie się spodziewamy.
Climatronic w moim egzemplarzu działa poprawnie. Przez 6 lat tylko raz uzupełniłem czynnik. Koszt z jonizacją i wymianą oleju 170zł. Gorzej jest z ogrzewaniem. Przy bardzo niskich temperaturach silnik potrzebuje ok 2000-3000 obrotów żeby do kabiny dostało się ciepłe powietrze.
Z przodu miejsca jest wystarczająco. Nawet wysokie osoby nie powinny narzekać. Z tyłu jest już zdecydowanie gorzej. Mało miejsca na nogi.
Do prędkości 100km/h jest cicho później robi się coraz głośniej. Powyżej 120km/h jest już kiepsko.
Spalanie w granicy 9,5 litra gazu/100 km. Części eksploatacyjne łatwo dostępne i w dobrych cenach.
Wysoka cena zakupu ale rekompensuje się to przy odsprzedaży.
Często przepalają się żarówki. Średnio co pół roku pojawia się błąd poduszki fotela kierowcy (problem ze stykiem - wystarczy przeczyścić wtyczkę)
Silnik (regeneracja i 2 razy przepalona uszczelka pod głowicą) Skrzynia biegów

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.6 100KM 74kW [l/100km]

8,4