Ocena kierowcy - Volkswagen Golf IV Hatchback

Volkswagen Golf IV Hatchback 1.6 100KM 74kW 1997-2003 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Układ elektryczny
Silnik : adaptacja przepustnicy w silniku AKL
Przeniesienie napędu : niezadowalająca praca skrzyni biegów
cichy silnik, ładnie chodzi, dość \"nisko\" pojawia się odpowiedni moment do jazdy miejskiej. jest jedno \"ale\" - silnik AKL to porażka. jak się okazuje co 20-30 tyś. km trzeba czyścić przepustnicę i co najgorsze trzeba ją adaptować. jestem po czyszczeniu przepustnicy i za Chiny nie mogę wrócić do pierwotnej charakterystyki pracy silnika. adaptuję go już nie wiem który raz i ciągle jest źle. tragedia! odradzam ten silnik.
skrzynia ma słabe przełożenia. każdy bierze Cię spod świateł. jeśliby chcieć jechać jak pozostali to trzeba trochę wiecej gazu, a tu znowu kłania się ekonomia jazdy. biegi trochę \"haczą\". czasami trzeba wrzucić na inny bieg i spróbować spowrotem.
nie narzekam, twardy i go słychać na różnych dziurach ale dobrze się na nim jeździ.
obleci. trochę kiepska widoczność wstecz (zawsze myślę, że już dojechałem do samochodu za mną a tam jest jeszcze miejsce na taczkę, zawsze się ratuję otwartymi drzwiami). przedni słupek dość szeroki i trochę zasłania na zakrętach ale coż, nie jest z tym źle, gorzej wstecz.
dość dobrze dobrane materiały i wszystko dobrze leży w ręku. wygodne fotele.
mam klimę, co prawda nie chłodzi, ale wentylacja jest na dobrym poziomie. paskudna przypadłość to taka, że w większości golfów 4 pęka trybik poruszający klapką obiegu wewnętrznego, przez co obieg nie otwiera się i szyby parują. trzeba to wykręcać i sklejać, względnie wzmacniać. jak dla mnie to dość długo samochód nagrzewa się, tymbardziej że to benzyniak.
dla osób o średnim wzroście jest wystarczający. dla wyższych zaczyna być ciasno.
benzyniaczek ładnie cyka. podczas jazdy jest dość cicho, mówię o jeździe przy przeciętnych prędkościach. diesel potrafi drażnić ucho.
ekonomika poniżej przeciętnej. samochód należy prowadzić \"na emeryta\" i omijając wszelkie korki. inaczej tragedia. benzyniak potrafi nieźle wypić.
jeszcze drobiazgi mi się nie przydarzyły oprócz spalonych żarówek...
denerwującą usterką, z którą sie zmagam już miesiąc czasu jest wyregulowanie przepustnicy - koszmar.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.6 100KM 74kW [l/100km]

9,8