: Co do wyglądu zewnętrznego, to można polemizować, ale w środku jest naprawdę dużo miejsca, a samochód naprawdę dobrze sprawuje się na drodze.
Auto naprawdę sprawdza się świetnie. Miałem go zmieniać na coś starszego, ale kombi z klimatyzacją. Ale w końcu stwierdziłem, że nie opłaca mi się oddawać tak dobrego samochodu za bezcen. Poczekam jeszcze dwa lata i kupię sobie Golfa Plus´a.
Jest to niestety minimalny silnik jakim da się jeździć tym samochodem. Bardzo żałuję, że nie mam 1.6 - często brakuje mi mocy. Ale za to tanio jeżdżę.
Biegi wchodzą pewnie, choć trochę sztywno. Teraz przy powolnym puszczaniu sprzęgła słychać piski - trzeba odwiedzić mechanika :-( Nie mam problemów z szybkimi zmianiami biegów.
Dobrze trzyma się drogi, nawet na zjeżdżonych gumach. Jedyną wadą jest szorowanie podwoziem w zimie.
Naprawdę wszystko widać. I podczas jazdy i podczas parkowania (czasem parkuję naprawdę blisko). Nie mam negatywnych uwag.
Wszystko na swoim miejscu.
Trochę głośny wentylator na dwójce w zimie (piszczenie). Nawiew wydajny.
To jest samochód dwa dwóch większych osób (190 cm) i dwóch mniejszych. Na wakacje polecam jechać w trzy osoby, nie więcej. Dla mnie jest za mało miejsca z tyłu, za to z przodu w zupełności wystarcza (mam 190 cm). Gdzie indziej w podobnej klasie jest gorzej - sprawdzałem :-)
piąty bieg + 2 tys obrotów = 70 km/h - idealna prędkość, gdzie golfik jest naprawdę cichy. Problemy zaczynają się powyżej 100 km/h. Normalnie rozmawiać da się do 120-130 km/h.
Części nie są tanie, ale samochód naprawdę się nie psuje. Wymieniam tylko to co powinno się wymienić i jeżdżę. Samochód na gaz (sekwencyjny) sprawuje się naprawdę dobrze, choć czuć delikatny spadek mocy (ale to czuć tylko na autostradzie). Za to na gaz naprawdę tani się jeździ. Spalanie zależy od sposobu jazdy: jeśli jeżdżę spokojnie, to mam średnią 8l/100 gazu. Paliwa leję za 20-30 zł na miesiąc (średni przebieg 2500 km/miesiąc).
Samochód nie jest tani i nie są tanie części do niego, ale naprawdę nic się nie psuje, a jeździ bardzo wygodnie.
lista naprawianych rzeczy:
- tłumik - uderzyłem i pękł, ale miał prawo bo miał już 4 lata
- tylni zamek od klapy - nieszczelność w tylniej wycieraczce i woda lała mi się na zamek
- odpadł uchwyt otwierania fotela od pasażera (mam wersję 3 drzwiową) :-(
Brak