W wersji kombi to duże i wygodne autko o niskich kosztach eksploatacji. Jest popularne i dostęp do części jest nieograniczony.Wiele napraw można zrobić samemu to też jest plus dla kogoś kto kupuje auto poniżej 10tys.pln. Pozatym jeśli chodzi o eksploatacje to części są tanie: kompletny rozrząd 160 pln,wymiana 3 filtrów i oleju ok.120 pln(filtr oleju,paliwa,powietrza olej mineralny).
Tdi to najlepszy motorek z tamtych lat. jedzie od 1500 obrotów i można kręcić do 3500 bo póżniej robi się głośno.przebieg robi wrażenie a mimo to silnik suchutki , turbina świszczy aż miło.Śladowe zużycie oleju na 10tys. km. poprzedniej zimy zapalał przy temp.-30 stojąc na zewnątrz kilka dni z rzędu niepalony.
tylko przeciętnie za zestopniowanie.piątka za krótka .na autostradzie głośno od 130km/h a przy tym momencie obrotowym jaki ma tdi 6-tka byłaby niezastąpiona.Jedynka ciężko wchodzi.Pozatym bezproblemowo
charakterystyka zawieszenia w wersji kombi raczej miękka przez co autko wygodne na trasie.golf prowadzi sie dobrze i jest stabilny. zawieszenie raczej trwałe a jak już coś leci to niedrogo.układ kierowniczy ze wspomaganiem raczej trwały i bez zastrzeżeń.
jak na osobówke to może być - parkowanie i manewry na drodze bez problemów. lepszej widoczności to szukać można w vanach lub busach.
wszystko pod ręką- a nie ma tego za dużo...
fotele wygodne ale mogłybyć bardziej regulowalne. szyberdach super sprawa w lecie bo nie mam klimy.
ogrzewanie zaczyna działać po 10 minutach i działa bez zarzutu , jedynie pasażerowie tylnej kanapy narzekają że im zimno w nogi.Filtr przeciwpyłkowy trzeba wymieniać regularnie lub usunąć go całkowicie wtedy szyby nie parują.
jak na autko tej klasy to jest naprawde pojemny kombiak. pasażerowie z tyłu chwalą sobie przestrzeń i nawet 3 osoby jadą tam wygodnie. z przodu nie ma sie do czego przyczepić.
tdi jest głośny dopóki się nie nagrzeje.potem jest lepiej ale słychać klekotanie.do 120 km/h jest dobrze,powyżej zaczyna być głośno - jechałem 170 km/h ale nie było to zbyt przyjemne dla uszu.
zasięg na baku ponad 1200 km(60 litrów) . to jest to co rekompensuje wszystkie braki tego autka.w lecie w cyklu mieszanym 6l/100 w zimie 7l/100.na trasie przy spokojnej jeżdzie poniżej 5litrów ON.
golfy III wciąż dość drogie choć już nie tak trwałe jak golf II. Za 10 tys. można kupić ładny egzemplarz o przebiegu poniżej 300 tys . Ja swojego kupiłem tanio lecz liczeyłem sie ze sporym przebiegiem i korozją ale ogólnie nie widze tańszego autka w tej cenie i tej wielkości. POLECAM
auto ma 13 lat i prawie 400tys.km przebiegu.Usterki:przetarty przewód hydrauliczny sprzęgła, czujnik ciśnienia doładowania,termostat,przetarty fotel kierowcy,
auto nigdy nie wymagało holowania.Raz padło zasilanie komputera sterującego-auto straciło moc ale dało sie jechać,wymieniłem:2 łożyska przód ,amory przód,końcówki ,simerbloki przód i tył, tłumnik drgań układu wydechowego.Największym ferelem mojego egzemplarza jest korozja i jesli coś z tym nie zrobie to zeżre całe auto.
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 90KM 66kW