Ocena kierowcy - Volkswagen Golf III Hatchback

Piotrek 20 Jahre GTI TDI, 17 lat temu
Silnik 1.9 TDI 110KM 81kW
Rok produkcji 1996
Volkswagen Golf III Hatchback 1.9 TDI 110KM 81kW 1996-1997 - Oceń swoje auto
Silnik : Spalanie w trazie 4,7 a nie jechałem wolno. Ponad 1100km na 1 baku.
Jak na auto za te pieniądze, dla młodego człowieka doskonałe
Silnik 1.9 TDI 110KM jest bardzo oszczędnym silnikiem, o bardzo dobrym parametrach. Golfa III 3D rozpędza w około 10.2s do 100km/h. Samochód ma 208000km i jak narazie żadnych poważnych awarii. AFN to silnik bardzo podatny na modyfikacje komputera-zwiększenie mocy do około 140KM nie jest problemem.
Skrzynia precyzyjna, choć warto jest skrócic lewarek o jakieś 5 cm bo fabrycznie jest ciut za wysyko.
Moje auto to 20 Jahre GTI TDI dlatego mam oryginalnie obniżone zawieszenie o -20mm. W połączeniu z felgami 16" i oponami 215/40/16 na dziurach nie jest najlepiej ale na zakrętach bardzo fajnie. Auto pewne w prowadzeniu.
Wersja 3 drzwiowa-widoczność idealna. Jedyne co to w golfach bardzo brudzi się tylna szyka więc trzeba używać wycieraczki.
Nie ma nic do zarzucenia. Wszystko robi się intuicyjnie.
Diesel w zimie trochę dłużej się grzeje więc trzochę trzeba poczekać aż będzie ciepo. Ogrzewanie wydajne, u mnie niestety brak klimatyzacji.
Kierowca i pasażer z przd mają bardzo dużo miejsca. Z tyłu można jechać, choć nie ukrywajmy, że golf III 3 drzwiowy to auto rodzinne. Młody jestem, jeżdzę sam więc nie potrzebuję miejsca z tyłu.
Jak na tą klasę auta nie jest źle. Przy 140km/h jest jeszcze cicho. Później słychać już dieselka.
Tutaj golf bije wszystkich na łeb. Bardzo niskie spalanie w połączeniu w super osiągami. Warto dodać, że golf 1.9 TDI 110KM objeżdża golfa benzyniaka 115KM. Spalanie trasa - niecałe 5 litrów Spalanie miasto - około 6 litrów Ceny napraw i części śmieszne. Np. klocki tył 45zł...
Golf trzyma cenę ale i jest niezawodny.
Ostatnio popsuty silniczek szyb, poza tym nic
Jak narazie odkupać nic się nie dzieje

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 110KM 81kW [l/100km]

5,6