Ocena kierowcy - Volkswagen Golf III Hatchback

jarekm, 14 lat temu
Silnik 1.9 TD 75KM 55kW
Rok produkcji 1995
Volkswagen Golf III Hatchback 1.9 TD 75KM 55kW 1991-1997 - Oceń swoje auto
Inne : Całość. Kupując samochód, który miał wówczas 11 lat, zapłaciłem stosunkowo dużo pieniędzy, ponieważ szukałem auta nie uderzonego, nie myślałem, że będę jeździł nim tak długo i szczerze powiedziawszy myślałem, że sprzedam go po roku lub dwóch jeżdżenia. Póki co użytkuję i nie mam zamiaru go sprzedawać.
Karoseria : Przednie błotniki i progi rdzewieją
Całokształt wypada dobrze. Dość wysoki koszt zakupu, średni komfort jazdy rywalizuje z niezawodnością auta i jeśli dojdzie do naprawy, niskimi kosztami zakupu części zamiennych, dostępnością części.
Silnik.... jak to diesel. Przy zimnym silniku klekocze, jak ciepły miło posłuchać. Mimo wszystko, aby przejechać tyle kilometrów co ja trzeba zadbać o olej, świece żarowe. Jeśli spełnimy te warunki nie będziemy mieć problemów z eksploatacją, odpaleniem w zimę.
W moim egzemplarzu sztywna. Wszystkie biegi \"wchodzą\" jednym palcem :)
Sztywne i twarde zawieszenie. Ostatnio pojeździłem trochę czwóreczką i o niebo lepiej. Jak ja to zwykłem mówić \"TACZKA\"
W każdym kierunku znakomita, duże szyby, wąskie słupki
Dałem pięć, ale jest to mój trzeci VW KM3, więc ocena może być troszkę tendencyjna. Dla mnie jest wszystkie przełączniki i pozostałe elementy wyposażenia są na swoim miejscu.
Nigdy nie miałem z tym problemu, chyba że wieziemy kogoś na \"drugim gazie\" to szybki troszkę parują, ale włączając drugi bieg wentylatora problem (dosłownie) znika
Dla kierowcy i pasażera na przednim fotelu ok, z tyłu nie miałem okazji jechać więc daję tylko 4.
Cóż, jak na samochód z tamtych lat dobre, ale teraz chciałoby się więcej i lepiej
Zużycie paliwa zależy od sposobu jazdy. Jeżdżąc delikatnie można nawet zejść poniżej 5 litrów w cyklu mieszanym (5 km. w mieście i 10 km. poza miastem)
Sumując wszystkie za i przeciw - samochód godny polecenie dla osoby poszukującej auta niezawodnego, taniego w eksploatacji, które nie może zaoferować szczególnego komfortu.
Czasami coś wyskoczy, ale ceny części zamiennych do tego samochodu są niskie i dostęp do nich jest dobry. Ja nie używam części z firm, których nie znam, więc naprawiając jedną rzecz, wiem że przez przynajmniej kilka lat będę miał z tym spokój.
Nie robiłem jeszcze poważniejszych napraw od wymiany cylinderków hamulcowych kół tylnych, więc nie mogę powiedzieć. Ale jeśli auto ma 15 lat i przejechane ponad 350 tyś. km. to chyba dobry wynik (ja przejechałem 100 km.) Jedynie po ostatniej zimie na progach wyskoczyły rdzawe plamki :), ale je nie będę tego naprawiał. Zajeżdżę auto a później oddam na złom.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TD 75KM 55kW [l/100km]

5,5