Ocena kierowcy - Volkswagen Golf III Hatchback

Silnik 1.6 75KM 55kW
Rok produkcji 1996
Volkswagen Golf III Hatchback 1.6 75KM 55kW 1992-1997 - Oceń swoje auto
Silnik : 1.6 a daje rade super silnik nawet ten 75konny
Inne : Wygląd jest po prostu świetny ale to kwestia gustu.
Układ elektryczny : No te bezpieczniki albo żarówka oświetlenia kokpitu która cały czas się przepala
Super
Super silnik naprawdę polecam nic się nie psuje. Odejście ma w chyba nawet lepsze niż 13. 4 sekundy. Spalanie małe. Prosta konstrukcja ułatwia jakby było coś trzeba wulymienc no nie usterka tylko okresowo typu świec filtr to nie ma problemu.
Bez zarzutu wszystko wchodź łatwo płynnie nie wypada biegi przełożenia dość krutkie a Wsteczny wciskany do dołu jest wygodniejszy niż ciąganie do góry. Ale dam 4 bo niewiem czy to tylko u mnie czy ogólnie to ten wsteczny zgrzyta jakby miała zaraz skrzynia się rozwalić wiem że moi znajomi też to mieli więc nie wiem czy to przypadłość czy przypadek.
Bardzo zwrotny. Prowadzi się go pewnie w zakręty wchodzi śmiało można wchodzić w niego dynamicznie.
Ogólnie spoko ale nie jest też najlepiej jak się zabezpieczy dobrze to się trzyma podłoga i progi czy nadkola. Ale widziałem że w niektórych to jest dzióra w progu że rękę można wsadzić. A w podłodze są takie odpływy do wody też rdzewieją. Ja akurat mam zdrowy model i nie wychodzi prawie.
Dużo szyb cienkie słupki ułatwiają manewry oraz jazdę. Łatwo można wyczuć auto i lusterka też są fajne wszystko w nich widać więc dobrze.
Jest dobrze jak wieje to nie nawala wiatr w boki i nie buja więc dobra. To też dlatego że jest dosyć niski.
No tu akurat nie jest najlepiej tak średni bum powiedział. O ile ogrzewanie i wyntylacja dział to trudno go odparować a nagrzać w środku też ciężko jakoś ucieka to ciepło więc zimno jest w zimę. Kiepsko raczej ale ogrzewanie tylnej szyby super przynajmniej odparowuje. Szyby na korbkę trochę przeszkadzają jak jedziesz ale szyberdach w prondzie jest to po co okna lans nie? :))
Dla kierowcy super dla pasażerów też tak samo jak tych z przodu tak jak i dla tych z tyłu nad głową terz sporo miejsca.
Jak na samochód w tym segmencie i w tych latach produkcji jest super jadę 140 i da się normalnie rozmawiać. Czy radia słuchać ale czasami jak wieje to trochę świszczy.
Części śmieszne tanie. ceny wszystkiego do tego auta to jakieś małe sumy na każdą kieszeń no chyba że się rozbije to bardziej się opłaca kupić następny a ten że złomować.
Ja swój kupiłem za 1500 zł na prawdę fart całkowicie sprawny zero rdzy właściciel wyjeżdżał do Austrii i chciał szybko sprzedać teraz cena oscyluje w okolicach 4000 ale myślę że to dalej dobra cena a to co otrzymujemy jest dobre. No bo dostajemy bezawaryjny ładny dynamiczny pojemny samochód z niezawodnym silnikiem.
Nic się nie psuje z jakiś drobiazgów czasem się bezpiecznik przepali ale przecież to normalne że czasem trzeba go wymienić.
Nic poważnego jeszcze mi się nie przydarzyło ani moim znajomym więc dam 5

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 75KM 55kW [l/100km]