Ocena kierowcy - Volkswagen Golf III Hatchback

kamilcza14, 11 lat temu
Silnik 1.6 75KM 55kW
Rok produkcji 1997
Volkswagen Golf III Hatchback 1.6 75KM 55kW 1992-1997 - Oceń swoje auto
Silnik : Dość wytrzymały i w miarę oszczędny silnik.
Silnik : awaria komputera gazu
Przeniesienie napędu : zepsuty synchronizator skrzyni
Układ elektryczny : awaria pompki centralnego zamka
Golf jest dość fajnym samochodem biorąc pod uwagę cenę,za którą można go kupić. Jak bym miał kupić drugiego to 1.9 tdi, albo 2.0 gti. Ale dla osób które chcą żeby samochód był oszczędny i tani w utrzymaniu polecam 1.6 z gazem.
Silnik dość zrywny.Spalanie jest na poziomie 9- 10 litrów gazu. Wszystko naprawdę ładnie chodzi tylko po 2 dniach od kupna padł mi komputer od gazu koszt naprawy to 800zł. 75 km to niezbyt dużo ale nawet wystarcza na tą budę. Prosty w naprawie. Przebieg golfa to 254000 ale w to nie wierzę bo samochód jest bardzo zniszczony.
Golf ma uszkodzony synchronizator i biegi wchodzą ciężko. Koszt drugiego to ok.40 zł ale mi to nie przeszkadza można się do tego przyzwyczaić. Ale mimo to biegi wchodzą dobrze.
Do zawieszenia nie mam zastrzeżeń. Mam do wymiany tylne amortyzatory a tak to podoba mi się jak jeździ.
Jak na tak niewielki samochód jest dobrze.
Ogrzewanie jest bardzo dobre w zimę nawet w największych mrozach dobrze grzało.
Za równo z przodu jak i z tyłu jest dużo miejsca. Bagażnik mógłby być trochę większy.
W środku nawet przy wyższych prędkościach jest cicho w kabinie.
Spalanie gazu nie jest zbyt wysokie.
Golf III jest droższy o połowę od Astry I, ale i lepszy. Lepiej zapłacić więcej i jeździć Volkswagenem.
Ogólnie mój egzemplarz golfa był zajeżdżony. Zepsuła się kostka stacyjki, przez którą komputer wariował i przechodził w tryb awaryjny. Piszczał pasek klinowy ale to norma w każdym samochodzie. zepsuła się pompka do zamka centralnego. Ciężko opuszcza się korbką szybę od kierowcy. Wylał się wyświetlacz od godziny i przy wysokich temperaturach rozmazuje się wyświetlacz od przebiegu.
Zaraz po zakupie zepsuł mi się komputer od gazu cena nowego 800zł. Amortyzatory z tyłu w ogole nie trzymają. Zepsuł się synchronizator skrzyni, biegi ciężko wchodzą. Bardzo dużo rdzy, egzemplaż powypadkowy. Rdzewieje podłoga z tylu przy kole zapasowym. Niski prześwit.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.6 75KM 55kW [l/100km]

9,1