: niskie spalanie i sporo miejsca wolnego pod maska co naprawde ułatwia naprawy
Układ elektryczny
: drobne lecz uciazliwe awarie
: rdzewieja błotniki przy progu przednie koło norma w golfie
w sumie niskie spalanie i narawde bardzo dobry dostep do silnika np.wymiana paskow naprawde sporo miejsca pod maska wszedzie mozna wsadzis rece i bez trudu co kolwiek zrobic w przeciwieństwie do fora escorta mkvII gdzie wymienic co kolwiek pod maska jest dośc pracochłonna sprawa wymagajaca czesto wykrecenie kilku podzespołów by muc naprzykład wymienic pasek rozrzadu jest w escortach pod maska strasznie ciasno ale w poruwnaniu do golfa escort pod wzgledem bezawaryjności w mojm przekonaniu jak na dziś bije golfa o głowe ale znów golf jest owiele bardziej ekonomiczny jesli chodzi o spalanie 1,5 litra na sto to bardzo bardzo sporo
silnik abd 1,4 kat gażnik jednopuktowy wtrysk spala mi w miesci ok. 7.9 a 8.2 l na sto przy bardzo spokojnej jeżdzie
wcześniej miałem escorta mk7 z wielopuktowym wtryskiem 1,4kat spalał od 9 do 9.5 l na sto przy mocy 75km yaki sam moment obtotowy czyli 107Nm
poza paliwem niewidze róznicy
bez problemu
strasznie twarde i co sie z tym wiaże czuć kazda nierówność dlamnie zdecydowanie za twarde w porównianiu do escorta ale lepiej sie trzyma w zakretach pewniej niz escort przy ok 100km/h
lepiej niz rozwiazany w escorcie przede wszystkim jest filtr kabinowy w escorcie niebylo
jestem wysoki mam 190 cm i niemam problemów fotel reguluje sie w dwoch płaszczyznach w escorcie niebylo a to dobra sprawa
w porownaniu do escorta mkVII
w escorcie miałem srednio miekie zawieszeni przezco nie słyczac tak było dziur kosztem trzymania w zakretach
wszyscy twierdza ze czesci do golfa sa tanie w poruwnaniu do escorta ja twierdze ze to całkowite nieporozumienie np. swiece do golfa NGK 6et - cena 19zł sztuka
do escorta motorcraft 9,90 sztuka
kosztowne czesci rekompensuje niskie spalanie w golfie i odwrotnie w escorcie trudno zdobyc urzywane czesci uzywane do golfa zbyt duze zapotrzebowanie i zamoało czesci na rynku przynajmniej umnie w mieści co do escorta miałem go rok i jedyna awaria jaka miałem był czujnik ciśnienia oleju nic pozatym ze został skasowany przez tira i skończy na złomie golfa mam od 2 miesiecy i jak narazie mam zepsuta tylna wycieraczke , niesprzawny elektryczny szyberdach , i niekiedy potrafi zgasnac podczas jazdy prawdopodobnie problem z zapłonem lub imobilajzerem
jak narazie mam go 2 miesiace i troche obawiam sie wyjechac poza miasto ma jakas wade gasnie na skrzyzowaniu i w trakcie jazdy komputer nic niepokazuje jakies zwarcie lub imobilajzer niefabryczny jest walniety