Ocena kierowcy - Volkswagen Golf II

Silnik 1.6 TD 60KM 44kW
Rok produkcji 1990
Volkswagen Golf II 1.6 TD 60KM 44kW 1989-1991 - Oceń swoje auto
Silnik : niezniszczalny
Zawieszenie : tuleje wahaczy zuzywają sie dosyć szybko
Układ hamulcowy : częste problemy z hamulcem ręcznym
Karoseria : korozja
O nadzwyczajnej trwałości Golfów 2 generacji słyszał chyba każdy , ja sie o niej przekonałem na własnej skórze. Golfik był moim pierwszym w życiu prywatnym osobistym samochodem i zawsze będę go ciepło wspominał. Samochód nigdy mnie nie zawiódł i zawsze dojezdzał do celu . Niezawodny i bardzo tani w utrzymaniu. Polecam każdemu kto potrzebuje taniego auta choc znalezienie zadbanego egzemplaża graniczy z cudem. Mój golfik był prawie idealny , niestety zaczęła go pożerac rdza (co nie jest typową przypadłością golfów 2) i musiałem go sprzedac. Pozostał mi sentyment do marki i modelu. Dla wielu Golf mkII na równi z mercedesem jest synonimem trwałości samochodów z poprzedniej epoki
dosyc głośny , zaskakująco żwawy jak na 60 koni , choć demonem prędkości to on nie jest. Jego najlepszą cechą jest chyba legendarna juz trwałość.
W moim golfie ciężko wchodziła jedynka, precyzja raczej przeciętna .
jak na samochód bez wspomagania kierownycy całkiem lekko i precyzyjnie. Twarde i głośne zawieszenie , ciężki przód samochodu a więc dosyc podsterowny. Brak drążka stabilizatora w standardzie owocuje sporymi wychyłami na zakrętach i bujaniem na slalomach
Z każdej strony doskonała
Ni jest to kosmicznie wyposazony samochód , ale to co jest rozmieszczono bardzo intuicyjnie
o klimatyzacji można pomarzyć, jednak jeśli nie zostawimy samochodu na słońcu to przy odrobinie szczęścia załapiemy sie na chłodny powiew w upalne dni. W zimie przy ustawieniu max temperatury powietrze z nawiewów dosłownie parzy
Wewnątrz jest więcej miejsca niż można sie tego spodziewac patrząc na auto z zewnątrz. Zaskakująco przestronny jak na swoje gabaryty
Jest raczej głośno . Głośny silnik oraz zawieszenie , twarde plastiki wewnątrz oraz jakaś aerodynamiczna niedoskonałośc przez która przy prędkości powyżej 80 km/h dosyc wyrażnie słychac pęd powietrza
Spalanie niskie . Ceny części zamiennych śmiesznie tanie
cena jak na ten rocznik rwysoka , ale nie bez powodu.
W samochodzie sprzed 20 lat ma prawo zepsuć się cokolwiek . Choc psuje się raczej rzadko
Z poważnych rzeczy raczej nic się nie psuło. Prawde mówiąc samochód jest tak prosty w budowie że niewiele może sie w nim popsuć

On - zużycie paliwa dla silnika 1.6 TD 60KM 44kW [l/100km]

5,8