Ocena kierowcy - Volkswagen Golf II

ślimoook, 18 lat temu
Silnik 1.6 D 54KM 40kW
Rok produkcji 1983
Volkswagen Golf II 1.6 D 54KM 40kW 1983-1991 - Oceń swoje auto
polecam to auto ze względu na niezawodność i ogólnie rozumiane koszty
jak na ten przebieg to całkim nieźle, ale to jest diesel bez turbo. Ogólnie URSUS bujający się do 160km/h i przyspieszeniu ok 20 s. do 100. trochę dymi na wyższych obrotach - wybaczam za niezawodność
Wyprzedzanie nie ma problemów skrzynia 4-biegowa fajnie się spisuje przy przyspieszeniu na "3" do 90 powyżej już nie ma siły - chyba że się wymontuje rurę od filtra to wtedy do 95, ale głośniej w środku i mniej w baku.
ślimakowóz idzie prosto można rączki oderwać od kierownicy przy ruszaniu i przy hamowaniu. Wada to polskie drogi i częste (co około 40000 km) wymiany sworzni na wachaczu, ale cena za przyzwoitej firmy to około 18-22 zł.
z przodu ok, tył nie ma auta z idealną swidocznością a golf przyzwoicie
wszystko pod ręką
zimą szybko odmarzają szyby, zanim odśnieżysz zewnątrz to w środku się "rozpali"
nie jest to s-klasse to tylko segment mniejszych-średnich aut ale wystarczająco na 4 osoby
marne. jak odpalę go zimą to całe osiedle wie że gdzieś jadę. w środku przy 90-95 znośnie powyżej proporcionalnie rośnie
podstawowy warunak dlaczego zostanę przy VW (golf 2) z tym silnikiem to oszczędność. Średnio pali mniej niż 5l/100km najwięcej spalił przy jeździe z przyczepką z ładunkiem około 1,2t i w środku około 600kg czyli był dociążony razem ze mną i przyczepką około 2t, spalił wtedy 7l/100km przy prędkości 85-90km/h powyżej trudno się prowadziło
jak masz okazję to go bierz
w ciągu 4 lat zrobiłem 200tyś i jest ok klocki płyny filtry w każdym aucie trzeba zmieniać
ok wymieniłem docisk, wałek roz., uszczelniłem pompe, jak na ten przebieg to niewiele acha i jeszcze mały incydent z wysunieciem się przewodu do pompy o godz 1:30 w nocy 30 km od domu byłem holowany a pracy było na 2 min mechanik zauważył to przy próbie wyjmowania pompy bo myślał że pompa uszkodzona :)

On - zużycie paliwa dla silnika 1.6 D 54KM 40kW [l/100km]

5,5