Ocena kierowcy - Volkswagen Golf II

art, 19 lat temu
Silnik 1.6 D 54KM 40kW
Rok produkcji 1986
Volkswagen Golf II 1.6 D 54KM 40kW 1983-1991 - Oceń swoje auto
Gdyby nie te problemy wymienione powyżej to była by 5. Mimo to polecam Golfa 2- szczególnie troszke młodsze i zadbane samochody, które teraz naprawde można kupić za niską cenę, bedą dobrą inwestycją.
Jak na prawie 20 letni samochód, jest bardzo dobrze. Mała awaryjność, nadaje sie do spokojnej jazdy w mieście jak i na trasie. Troche głośny (słychać go wyraźnie w środku) no i osiągi takie sobie (brakuje mu wyraźne turbiny)- ale i tak bije na głowe część małolitrażowych samochodów nowej generacji czy polonezy. Jak na swoje lata jest super.
Haczy mi często jedynka-szczególnie gdy jest zimnny. Ogólnie biegi chodzą twardo ale da sie przyzwyczaić. Często wyrabia sie plastikowa prowadnica i wtedy zamiast jedynki lubi wskoczyć wsteczny.
Jest twardy, jak dla mnie za twary (tylko dlatego daje 4), ale za to dobrze sie prowadzi i co najważniejsze jest naprawde wytrzymały. Jeżdze naprawde dużo (często załadowany) po złych drogach. Samochód mam 3 lata (przejechałem ponad 90 tyś km) i narazie wymieniłem tylko łożyska w 2 kołach i mam teraz do wymiany z tyłu sprężyny. Warto dodać że gdy go kupowałem nie był samochodem zadbanym.
Man jeszcze model z dzieloną przednią szybą i lusterkami po środku. Jest to nie najlepsze rozwiązanie- jest duży martwy punkt, ograniczona widoczność oraz pasarzer z przodu jak sie lekko pochli lub podsunie fotel bliżej przedniej szyby to zasłania prawie całe lusterko i już nic nie widać.
Nie mam nic do zarzucenia, biorąc pod uwage rok produkcji jest naprawde ok.
Denerwujący jest brak możliwości wyłączenia cyrkulacji powietrza z zewnątrz, ale poza tym jest wszystko ok.
Jak na samochód tych gabarytów to uważam że jest bardzo dobrze. 4 osoby podrużują całkiem wygodnie.
Do ok 90 - 100 km/h jest znośnie i da sie rozmawiać.(trzeba pamiętać ze to 20 letni diesel). Powyżej 100 km/h słychać wyrażnie szum wiatru a przy 140 km/h nie można za bardzo rozmawiać czy słuchać radia.
Spalanie około 6 l/100, niskie koszty naprawy i duża ilość zamienników a także części używanych.
Za tą cenę naprawde jest to samochód wart polecenia.
Cały czas trzeba coś majstrować- ale są to drobiazgi które w więkrzości można zrobić samemu i biorąc pod uwagę wiek samochodu i intensywną eksploatację- zużywanie się części jest rzeczą normalną. Denerwować mogą plastiki które naprawde trzeszczą na nierównościach.
Zaraz po kupnie wysiadła mi uszczelka pod głowicą ( warto sobie wymienić ją profilaktycznie zaraz po zakupie)i zrobiłem przy okazji wtryski. Poza tym to już tylko same rzeczy wynikające z użytkowania samochodu. (łożyska, prowadnica platikowa przy skrzyni). Ponieważ kupiłem samochód zaniedbany mam obecnie duże problemy z blacharką- progi i klapa tylna do wymiany (sa to częste problemy w golfach tylu letnich)

On - zużycie paliwa dla silnika 1.6 D 54KM 40kW [l/100km]

5,5