Nie bez powodu jedno z najbardziej popularnych aut na naszych drogach. Prziesiadlem sie na golfa ´87 z Poloneza ´95 i byla to swietna decyzja. Mimo tego ze moj golfik jest prawie 10lat starszy, ma 2 x wiekszy przebieg i tak przewyzsza moje poprzednie auto w kazdej dziedzinie. Polecam Golfyw 100%, szczegolnie diesle ze wzgledu na trwalosc i koszty utrzymania.
Wiadomo - jest to diesel poprzedniej generacji i nie mozna wymagac od niego rzeczy nadzwyczajnych, aczkolwiek bardzo sobie chwale ten silnik. Nieprzyjemny klekot slyszalny jest tylko na zimnym silniku, po paru minutach kultura znacznie sie zwieksza. Jesli chodzi o osiagi to napewno nie jest to rakieta, ale jest zaskakujaco dynamiczny i mozna nim bardzo sprawnie jezdzic. Super trwalosc, moj ma ok. 240.000km i chodzi jak pszczolka, nie bierze oleju i nie wykazuje zadnych sladow zurzycia.
Skrzynia jest ok, pierwszy bieg wchodzi troszeczke ciezej od pozostalych, ale jest to standard w "dwojkach".
Tak to nie pomylka - daje 5 gwiazdek. Moj jest obnizony, twardy i na szerokich oponach i musze powiedziec, ze naprawde trzyma sie drogi jak przyklejony. Osobiscie jeszcze nie mialem zadnych sytuacji "podbramkowych". Wlasciwosci jezdne sa obkupione komfortem jazdy, ze wzgledu na twarde zawieszenie i koła 15" czasami "wypadaja plomby z zebow", ale ja lubie takie zawieszenie, a poza tym jezdzi sie duzo bezpieczniej.
Jest ok, ale niepodoba mi sie widocznosc w lusterkach z megaduzym martwym punktem (mam jeszcze lusterka starego typu).
Jak na te lata ok.
Ogrzewanie jest naprawde niesamowite, jeszcze nie mialem auta, ktore tak grzalo. Wentylacja bez zarzutu.
Mysle ze nie ma sie do czego przyczepic.
Jest to jednak stary diesel, aczkolwiek nie ma tragedii.
5 gwiazdek, ze wzgledu na superdostepnosc czesci po bardzo niskich cenach i ogolne niskie koszta eksploatacji.
Super. Za te same pieniadze nie mozna kupic lepszego auta w moim przekonaniu.
Jest to w koncu pelnoletnie autko i trzeba robic jakies bzdety, ale sa malo dokuczliwe, tanie do usuniecia usterki.
Nie mialem jeszcze zadnej powaznej awarii.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 D 54KM 40kW