Ocena kierowcy - Volkswagen Golf II

Seba_06, 12 lat temu
Silnik 1.8 i KAT 90KM 66kW
Rok produkcji 1991
Volkswagen Golf II 1.8 i KAT 90KM 66kW 1987-1991 - Oceń swoje auto
Silnik : RP - długodystansowy silnik Zaskoczyło mnie ciśnienie cylindrów - 12,5 bara po 20 latach (norma 10-13)
Silnik : Problemy z obrotami - wtrysk lub przepustnica
Karoseria : Pojawiają się \"rude wypryski\"
Bardzo zadowolony z zakupu i myślę, że będę nim długo jeździł bo samochód ma swój charakter jest niezawodny i bardzo mi się podoba.
W moim Golfie znajduje się pod maską silnik o oznaczeniu RP. Silnik jak dla mnie jest super. Zapewnia dobrą dynamikę do jazdy \"na codzień\". Jeżeli chodzi o elastyczność to dużo zależy od skrzyni biegów (ja mam ATH czyli dosyć długa - 5 bieg = eco). Osobiście bardzo przypadł mi do gustu ten silnik. Jest bardzo trwały - silnik prawdopodobnie nigdy nie przechodził kapitalnego remontu i jedyne co było wymieniane z \"grubych spraw\" to uszczelka pod głowicą i uszczelniacze zaworowe i na dzień dzisiejszy ciśnienie w \"garach\" wynosi 12,5 bara.
Skrzynia ATH jak dla mnie jest ok \"na codzień\" ale gdy ktoś ma nieco ostrzejszy charakter jazdy może się to nie spodobać ponieważ przełożenia są dosyć długie i elastyczność tu nie powala. Bardzo dobrze sprawdza się na trasie (100 km/h = ok. 2500 obr./min). Skrzynia pracuje precyzyjnie jakby z lekkim oporem (mnie się to podoba) ale podczas zimy pojawiają się lekkie problemy na zimnym silniku, biegi wchodzą ciężej w szczególności 2 bieg. Może to być objaw tego że ma swój wiek i pewnie nie zmieniany olej.
Układ jezdny - tu nie mogę za bardzo się wypowiedzieć co i jak na seryjnym dlatego że mam założone sprężyny marki Fintec (nie wiem czy czasem amortyzatory przód nie są także \"sportowe\". Osobiście ta konfiguracja bardzo się podoba. Samochód jest dosyć sztywny i pięknie się jeździ w zakrętach. Trzyma się drogi naprawdę dobrze (dużo zależy od opon). Oprócz tego że dobrze jeździ to i dobrze wygląda - dla mnie ma to same plusy
Widoczność w tym samochodzie jest po prostu prawie idealna. Prawie, ponieważ tylny słupek jest dosyć szeroki i może to wprawiać w lekki kłopot kierowców o mniejszym doświadczeniu, ale da się tego nauczyć. Poza tym idealnie.
Deska rozdzielcza wykonana na super poziomie (mam wersje GL - miękka). Wszystko na swoim miejscu. Przejrzyście bez zbędnych bajerów. Przyciski i przełączniki duże bez filozofii.
Wentylacja - elegancko. Prawie nigdy nie ma zachodzących szyb (jedynie tylna klapa ale od tego jest ogrzewanie szyby). Latem wiadomo luksusu nie ma choć mam klimę ale nie kompletną (szyberdach i el. szyby i da się przeżyć). W zimę ogrzewanie sprawdza się bardzo dobrze. Szybko grzeje - zamarznąć w tym samochodzie jest niemożliwe
Jak na tych gabarytów samochód jest naprawdę dobrze. Z przodu jest dużo miejsca a nawet z tyłu nie ma co narzekać. Bagażnik nie jest zbyt długi ale dosyć głęboki. Po złożeniu tylnych siedzeń mamy już całkiem przyzwoitych rozmiarów \"pakę\" - wada to że nie jest płaska.
Tu niestety nie jest idealnie ale da się przeżyć. Jak na 20 letnie auto to i tak dobrze. U mnie jest trochę głośniej niż seryjnie bo mam końcowy tłumik Hartmann Motorsport. Daje ładny pomruk i \"grzmi\" tylko wtedy gdy trzeba.
Silnik RP do super ekonomicznych nie należy. Przy spokojnej jeździe na krótkich odcinkach po mieście (3-5 km) spala 10,5-11,2 l (zimą przy dużych mrozach więcej - do 13 l). Średnie spalanie to 8 l / 100 km (40% miasto 60% trasa). Minimalne i moje rekordowe spalanie na trasie ok 140 km prędkością 90 km/h w porywach 100 km/h spalanie wyniosło 6,2 l / 100 km. A to wszystko dzięki skrzyni ATH. Części zamienne tanie i dostępne bez problemu nawet oryginały nie straszą ceną. Naprawy tanie i proste o ile trzeba coś naprawiać bo samochód się nie psuje. Spalanie które trzeba uzupełnić wypełniam jakie występuje przy mojej jeździe najczęściej (średnie, miasto, trasa minimum)
cena/jakość = ocena 6 idealnie
Samochód pod tym względem wypada dobrze - wiadomo jak to przy 20 letnim samochodzie. Jeżeli się dba to się jeździ i jeździ. Jestem zadowolony.
Można powiedzieć brak. Ostatnio miałem problemy z obrotami (zbyt niskie przypuszczam że to wina TPS\'u) ale samo się naprawiło i samochód pracuje znowu idealnie.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 i KAT 90KM 66kW [l/100km]

8,3