Ocena kierowcy - Volkswagen Golf II

Silnik 1.6 75KM 55kW
Rok produkcji 1990
Okres użytkowania: 1 rok
Volkswagen Golf II 1.6 75KM 55kW 1983-1991 - Oceń swoje auto
Miałem kupić jakiegoś japonczyka, wszechobecna moda na golfa II spowodowała, ze i jak takiego sobie sprawiłem. Auto jest przereklamowane. Pewnie są tez takie egzemplarze które są niezawodne ale to tak jak z każdą marką, niezawodne może się okazać Cinwuecento albo Polonez a nawet Tavria. Jednak nieuprawnione jest wywyższanie golfa jako nadsamochód. Ja trafiłem na jeżdzący złom.
Słaby i głośny. Jednak jest to stare auto, ale najgorsze jest zużycie oleju! litr na 500 km to lekka przesada, mimo dwukrotnej wymiany pierścieni !
Przypomina grzebanie miotłą w wiadrze. Zakleszcza się 5 bieg
buja i co pół roku coś się wybija w zawieszeniu. Po równej drodze jedzie się dobrze ale powyżej 100km/h jest już nieprzyjemnie
kanciaste kształty, nic nie przeszkadza
brak regulacji kierownicy, rozklekotane fotele, tapicerka podatna na przetarcia. Mało miejsca na nogi, szczególnie z tyłu ( jestem wysoki, może stąd), brak wspomagania to jakieś nieporozumienie
w lato jest przeciętnie z wentylacją, jak to bez klimy ale w zimę zbyt długo się nagrzewa i dość słabo grzeje. Najgorsze jednak jest parowanie szyb.
dla osób dość niskich (do 180cm) plus dzieci z tyłu pewnie by wystarczyło, ale przy moich 192cm jest niewygodnie. Bagażnik nieustawny.
Bardzo złe! i przechodzimy do następnego pytania.
dużo pali, średnio 9 l/100km - dziś samochód klasy średniej z mocnym silnikiem tyle pali. Nie mam LPG.
baardzo wysoko golfy trzymają cenę, moim zdaniem niezasłużenie.
Może mam pecha ale nie było miesiąca bez awarii. Pasy się nie zwijały, linka od ręcznego kilka razy się urywała, pernamentne luzy w zawieszeniu - na razie ich nie naprawiam bo będę się pozbywal tego wynalazku na kołach.
Dwa razy stanął w trasie - pierwszy raz wysiadł alternator a drugi raz zastrajkowała pompa paliwa. Ale poza tym zawsze dowiózł na miejsce, tak czy inaczej ..

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 75KM 55kW [l/100km]

10,1