podumowując to wszysto jestem bardzo zadowolony z tego samochodu planuję nim jeździć ko końca życia jego albo mojego:) jedyne wady to mała pojemność silnika (jak dla mnie), zbyt twarde zawieszenie, słabe wyciszenie (trzeszczące plastiki), sporadyczne problemy z wrzuceniem biegu (1 i wsteczny), wersja 3drzwiowa, butla gazowa zajmująca miejsce w bagażniku, oraz korozja elementów blacharskich(nieznacznych jak na lata tego auta i parkowaniee "pod chmórką")
pomimo tylu przejechanych kilometrów i instalacji gazowej nie dostrzegam nic niepokojącego. Jedyny minus to pojemność 1600cm to dla mnie za mało ale to nie jest żadna wada:)
żadnych awarii ani podczas mojej ekspluatacji, ani podczas ekspluatacji poprzednika od którego kupiłem auto. Natomiast rażącym minusem są sporadycznie ciężko wchodzące biegi!!!
szerokość auta w stosunku do jego długości jest tak duża, że auto doskonale trzyma się drogi ale jest przeokropnie "twarde" więc na polskich drogach da się to odczuć...
z przodu rewalacja, z tyłu delikatnie przeszkadzają dosyć szerokie słupki.
do każdego auta można się przyzwyczaić więc osobiście uważam, że to nie jest aż tak istotne. W vw generalnie wszystko jest "pod ręką" i doskonale widoczne.
nie wierzyłem aż się nie przekonałem osobiście, DOSKONAŁE.
jak na tę klasę auta uważam, że jest w nim sporo miejsca. jeździłem skodą fabią kombi 2005r i stwierdzam, że w golfie jest więcej miejsca, jedynie bagażnik mały bo butla LPG 25dm zajmuje na stałe spora część, oraz problem z pasażerami bo to wersja 3drzwiowa.
wyciszenie jak na mój gust jest niewystarczające da się odczuć że siedzi się w starym autku chociażby przez trzeszczące plastiki...
jeżdże na gazie więc nie kosztuje mnie to tyle co jazda na benzynie.
spalanie gazu 100km: miasto-10 na trasie-7,3 tryb mieszany-8-9.
Przez instalację LPG przeglad droższy o 60zł. Koszty części zamiennych (nowych) często mniejsze niż opłata za usługę ich zamontowania więc nie ma sensy grzebać na szrocie!!!
auto "trzyma" sie ceny. Za dobrego golfa z końcowych lat produkcji trzeba zapłacić ok 4000zł (powtarzam za DOBREGO!!!) to mniej więcej tyle co za fiata cinquecento z 1997r. Ale auto warte jest tej ceny, gdyż było produkowane jeszcze w czasach gdy konstruktorom zależało na "długowieczności" aut.
jest to auto z 1991r tu i ówdzie pojawiła się rdza, niektóre kabelki pod maską są nadszarpnięte mijającym czasem i razu pewnego jeden z nich się przetarł przez co nie mogłem uruchomić samochodu, wystarczyła jednak lutownica i kawałek taśmy izolującej aby wszystko wróciło do ładu:)
ani ja ani poprzedni właściciel nie odnotowałiśmy poważnych usterek, a wcześniej auto jeździło w Austrii i z książki serwisowej również można odczytać że nic poważnego się nie działo