Ocena kierowcy - Volkswagen Golf II

Maciek (warszawa), 19 lat temu
Silnik 1.6 72KM 53kW
Rok produkcji 1990
Volkswagen Golf II 1.6 72KM 53kW 1986-1991 - Oceń swoje auto
Ja jestem z Golfa bardzo zadowolony. Polecam wszystkim, ktorzy chca jezdzic tanio i miec pewnosc, ze samochod nie odmowi z byle powodu posluszenstwa.. Moze nie jest piekny ale pewny! Jest swietny pod wzgledem prowadzenia, "wyczucia" auta, dopasowania do kierowcy. Masa czesci nowych i uzywanych - bardzo tanich! Poza tym to kultowy samochod i nie dziwi mnie fakt, ze byl niemieckim hitem.
Silnik 1,6 naprawde dobry! Ladnie pracuje, zawsze odpala! Nie przerywa - a ma juz 184 tys. km Jedyna wada to to ze to gaznik, wiec wiadomo - nie przyspiesza tak plynnie..ale to kwestia przyzwyczajenia.
Czasem dwojka ciezej wchodzi i jak jest zimny jeszcze silnik to zgrzytnie leciutko skrzynia. Ale poza tym elegancko.
Tutaj moge ocenic z perspektywy troche usztywnionego zawieszenia (sprezyny) wiec jaest hardkor na nierownosciach niestety. Bardzo to odczuwam. Nie polecam nikomu obnizac i usztywniac w Polsce. Poza tym super.
Wszystko widac jak na dloni!
Doskonale moze nie jest ale wszystko w zasiegu reki. Skrzynia biegow i kierownica dopasowane swietnie, radio troche kijowe miejsce..
Jak na tak stary model jest gitara. Nawiew ladnie dmucha, a ogrzewanie dziala juz po 5 minutach jazdy - pozniej juz jest bardzo gorace - czyli nie zamarznie sie w zimie.
Moim zdaniem jest OK
No tu jest najgorzej - czasem slychac halas mocno..
zuzycie paliwa w 1,6 spore - patrz nizej, ceny przegladow i napraw - tanio! czesci- rewelacja - tanio i duzo!!
Jak wyzej.
Przez rok jak go mam nic sie nie zepsulo (no ew. wiatrak dmuchawy zaczal troche piszczec). Oczywiscie nie licze typowych spraw zwiazanych z eksploatacja samochodu np. z wymiana koncowek drazka kierowniczego bo to normalka..
Non stop jezdze!

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 72KM 53kW [l/100km]