Ocena kierowcy - Volkswagen Golf II

Silnik 1.6 70KM 51kW
Rok produkcji 1988
Okres użytkowania: 1 rok
Volkswagen Golf II 1.6 70KM 51kW 1986-1992 - Oceń swoje auto
Inne : wszystko! karoseria nie gnije, silniczek mimo swojego wieku chodzi ładnie aż milo posluchać, ekonomia, ergonomia, wygoda, dostepnosc czesci, wszystko jak w zegarku. jakby wyszedł nowy dokładnie taki, to bym go z miejsca kupił.
ukochany samochód. fura nie do zajechania, tani, lekki, szybki, dynamiczny, porządnie zrobiony. moi znajomi cisna się w psujących się peugeotach i renault, a z Golfa sie smieja. a jak Golf pokazuje co potrafi, to bledną.
Kupiłem Golfika Mk II w kwietniu zeszłego roku. Potrzebowałem samochdu, żeby dojeżdzać do Opola na studia. Zawsze mi się marzył golf, no to kupiłem. Na gazie warczy i czasami zamula, ale nie ma co się dziwić - starszawy juz jest. na benzynie - wojownik szos, krążownik, alpejski zapierdalacz. niby 70 koni, niby stareńki dziadeczek, ale zryw ma dobry i popierdala na swiatlach szybciej niz niejeden w nowym beemwu.
W skrzynie biegów zainwestowąłem 60 zł przez dwa lata - złamał mi się tam raz jakis plasticzek i piatka nie chciała wskoczyc, no a w zimie to się cos zjebalo i trzeba było jakąś część zmienic. lekko się przerzuca, lekko chodzi, ładnie się redukuje.
czasem cos stuknie, czasem zawarczy - ale trzyma się drogi jak przyspawany. dobra furka nie jest zła.
w Golfie Mk II wszystko widać. nie ma problemów z parkowaniem, nie ma problemów z widzeniem w deszczu, sniegu, podczas zawieruchy czy nawet w Czerwionce. Wszystko widać, jak należy.
wszystko pod ręką. nie ma prztyczka, którego w nocy nie da się znaleźć.
czasem gwiżdże, ale to chyba kwestia jakichś liści w wentylatorze. dobrze się rozprowadza ciepło po całej kabinie, w zimie mozna jechać w samej bluzie i się nie zamarznie. na autostradzie można kopcić w trzy osoby i przy wentylatorze na full nawet nmozna się nie udusić.
Do autka wlezie pięć osób z bagażem, i jeszcze jest gdzie upchnąć pół litra. Samochód w sam raz dla studenta - wszystko da się przewieźć, nawet przeprowadzki dawały radę. Sam do szczypiorków nie należę, ale spokojnie w Golfie i więksi ode mnie dają radę prowadzić wygodnie.
ja lubię słyszeć silnik. W Golfie słychac silnik, ale nie przeszkadza on w rozmowie ani w śnie. odpowiednie wyciszenie, jak dla mnie.
włożyłem w samochód łącznie jakieś 800 złotych, z czego 750 po stłuczce, bo jakiś baran we mnie wjechał. zuzycie paliwa: 10-11 litrów gazu na sto benzyna - jakieś 6-8 na sto. powyższe cyklem mieszanym. jedyne co wkurwia, to to, że często zżera płyn do chłodnicy. ale to norma w starym wozie. trzeba go tylko pilnowac.
na samochód razem z rejestracją, ubezpieczeniem i standardową wymianą jakichś klocków i innych pierdów wydałem łącznie jakieś 3,5 tys. W zamian dostałem samochód, który nie sposób zajechać, który się nie psuje, który się wszędzie zmieści, i na którym mozna polegac jak na Zawiszy.
brak usterek. w aucie nie ma co się zepsuć. poza jakims prztyczkiem w skrzyni, która raz pozbawiła mnie \"piatki\" -niezawodny jak ruski czołg.
brak poważnych usterek. dla własnej przyjemności tylko go podwyższyłem, tj. wymieniłem w nim sprężyny z tyłu.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.6 70KM 51kW [l/100km]

8,2