Ocena kierowcy - Volkswagen Golf II

kossak, 15 lat temu
Silnik 1.3 KAT 60KM 44kW
Rok produkcji 1991
Volkswagen Golf II 1.3 KAT 60KM 44kW 1986-1992 - Oceń swoje auto
Silnik : 55km, tata ma autko z silnikiem 111km ale wydaje mi sie ze mój golfik jest bardziej dynamiczny.
Bardzo dobry samochód dla ludzi którzy nie mają zbyt dużo pieniędzy na utrzymanie samochodu. Wyposażenie auta jest ubogie ale w zamian za to jest mało awaryjne, ekonomiczne i tanie w utrzymaniu.. mój egzemplarz miał już w sumie ośmiu właścicieli. W Niemczech samych emerytów a w Polsce jeździły nim 2 kobiety ja jestem pierwszym młodym właścicielem tego pojazdu(19lat). Przebieg samochodu nie jest duży i myślę że autko posłuży mi długie lata. Nie chce go sprzedawać, chce nim jezdzić tak długo aż sie silnik posypie.
Silniczek mnie zaskoczył niby tylko 55km ale naprawdę ma kopa na światłach wygrywa z nie jednym lepszym samochodem.
Do miasta doskonała, jednak w trasę nie polecam... na 2do 70km\\h na 3 do 100km\\h a dalej ile fabryka dała... ja miałem okazje jechać nim 130km\\h.. tylko tyle bo miałem łożyska do wymiany :(
Jak na tamte czasy doskonały układ jezdny, jednak w dzisiejszych czasach przegrywa z elektronika.
widoczność doskonała nie ma żadnych problemów podczas manewrowania tym autkiem. Parkowanie tyłem jest również proste (tam gdzie kończy sie tylna szyba tam i kończy sie autko).
Jak dla mnie to autko to golas... nie ma w nim dużo gadżetów... nie ma nawet wspomagania kierownicy jednak da sie i do tego przyzwyczaić. jak na mój wzrost (170cm)siedzi sie bardzo wygodnie nawet dłuższe trasy nie owocują bólem pleców.
Jeżeli chodzi o zimnie powietrze to jest przeciętnie ale jak włączyć wiatrak na dwójkę to da sie wytrzymać bez otwierania okien. Jeśli chodzi o ciepłe powietrze to wystarczy dosłownie chwila i już mamy ciepełko w aucie.
Przestrzeń dla kierowcy oraz pasażera jest doskonała nie brakuje miejsca, jednakże jeśli chodzi o pasażerów podróżujących z tyłu to jest nieco gorzej dwie osoby na tylnej kanapie może w miarę komfortowo podróżować.
Jak kupiłem to auto to miałem do wymiany wszystkie cztery łożyska wiec było naprawdę głośno teraz jak dla mnie jest cichutko, jednak przy wyższych prędkościach mam wrażenie że nam nie domknięte okno bo dookoła słychać szum wiatru oraz silniczek :)
Ekonomiczność bardzo dobra trasa Elbląg-Olsztyn w obie strony to koszt 30zł. Trasa 320km-46zł oczywiście LPG. W trasie mi pali 7.5l gazu w miescie około 9-10l LPG.
Za swój egzemplarz zapłaciłem 3000zł myślę że to dobra cena. za poprawki jakości auta wydałem jakieś 1000zł ale za to autko jeździ i wygląda jak nówka choć ma 18lat na karku.
Jak narazie naprawiam tylko to co poprzedni właściciel nie naprawił mianowicie amortyzatory, łożyska wszystkie cztery, zimering, oring, oraz szczotki w alternatorze... ale koszt części nie jest duży.
Nie miałem poważnych usterek w tym aucie. I mam nadzieje że długo nie będę miał

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.3 KAT 60KM 44kW [l/100km]

9,4